Frederiksberg åbner skoler og institutioner efter København – for langsomt, mener V og LA

Skoler og daginstitutioner åbner først 20. april på Frederiksberg, mens de i København begynder at åbne allerede 15. april. Det går for langsomt på Frederiksberg, lyder det fra Venstre og Liberal Alliance. Nej, »det dummeste« vil være at åbne for tidligt, svarer borgmesteren.

Skoler og daginstitutioner åbner senere på Frederiksberg end i København. Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), forstår godt frustrerede forældre, men betoner, at sikkerheden er vigtigst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Forældre og efterhånden også børn sukker efter, at skoler og daginstitutioner genåbner. I disse dage afgør landets kommuner de præcise datoer, og København begynder genåbningen onsdag 15. april, mens Frederiksberg venter til mandag 20. april.

Men det går for langsomt, indvender Venstre og Liberal Alliance på Frederiksberg. De mener, at kommunen bør rykke hurtigere af hensyn til børnefamilierne og erhvervslivet.

Venstres Jan E. Jørgensen sidder i Frederiksbergs politiske kriseledelse i kraft af sin post som formand for by- og miljøudvalget. I hans øjne har regeringen i forvejen lagt en »for forsigtig« plan for genåbningen af landet, der i ugevis har været lukket ned på grund af risiko for coronasmitte.

»Jeg synes ikke, at vi som Frederiksberg Kommune skal trække tingene endnu længere ud,« siger Jan E. Jørgensen og fortsætter:

»Mange børn glæder sig til at komme i skole igen, og rigtig mange forældre ser frem til at få en bare nogenlunde normal hverdag til at fungere igen. Vi bør rykke så hurtigt som overhovedet muligt.«

Det koster erhvervslivet

Et argument for at vente med at genåbne til 20. april er, at pædagogerne og lærerne ikke er vant til at håndtere sygdom og smitte på samme måde som sundhedspersonale og derfor skal undervises i hygiejne. Jan E. Jørgensen forstår imidlertid ikke, hvorfor gode råd om hygiejne kræver en større operation.

Et andet argument er, at sundhedsmyndighedernes detaljerede krav om for eksempel afstand skal arbejdes ind i hverdagen på skolerne og institutionerne på Frederiksberg, der er Danmarks tættest befolkede kommune. Dertil bemærker Jan E. Jørgensen, at halvdelen af eleverne bliver hjemme, hvilket må give bedre plads på i hvert fald skolerne. Desuden påpeger han, at Frederiksberg har tomme idrætsfaciliteter, og at for eksempel Copenhagen Business School, CBS, står tom.

»Jeg er også med på, at der er helligdage, og at medarbejdere er blevet bedt om at afvikle afspadsering. Men nu er der en ny situation, og det bør være muligt at aflyse noget af afspadseringen, hvis man ikke allerede har afspadseret – institutionerne har været lukkede længe,« siger Jan E. Jørgensen.

LAs Laura Lindahl, som også er en del af Frederiksbergs politiske kriseledelse, siger:

»Der skal ikke være tvivl om, at jeg gerne ser, at man arbejder hurtigere for at kunne åbne hurtigere op. Sikkerheden skal være i orden, og jeg siger ikke, at det er nemt, men jeg har også blik for, hvad det koster erhvervslivet, at mange mennesker ikke kan være på arbejde.«

»Vi skal kunne kigge dem i øjnene«

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), besluttede datoen for genåbning af skolerne og institutionerne. Det skete på baggrund af bemærkninger fra forvaltningen, som han fik tirsdag, og onsdag blev beslutningen drøftet på et politisk videomøde.

Her var der bred opbakning til beslutningen om at følge embedsmændenes indstilling. Også V og LA accepterede datoen, men de var mindre begejstrede end de øvrige partier og kritiserer fortsat, at Frederiksberg bruger længere tid på at forberede genåbning end København.

»Forvaltningen havde en uge, og kunne man ikke lave en plan for genåbning på en uge? Hvis en restaurant fik at vide, at de kunne genåbne onsdag den 15., så tror jeg, at de kunne klare det, så de kunne byde deres kunder velkomne,« siger Laura Lindahl og fortsætter:

»Vores kunder er altså i denne sammenhæng børnefamilierne.«

Det sidste er Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen helt enig i, men i den aktuelle situation vil »det dummeste« ifølge ham være at åbne skolerne og institutionerne for tidligt:

»Jeg forstår godt, hvis børn og forældre er frustrerede over at vente til den 20. april. Men vi skal kunne kigge dem i øjnene og sige, at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger og sikre en tryg hverdag for de mindste,« siger Simon Aggesen:

»Og så har det været et hensyn for mig og et stort flertal, at vi kunne kommunikere klart til forældrene inden påske, så de ved hvilken hverdag, der venter dem.«

København har nu meldt datoen ud for, hvornår kommunen begynder genåbning, og ville du set i det lys ønske, at du havde sat datoen tidligere på Frederiksberg?

»Nej, det afgørende for mig, er hvornår vi kan garantere tryghed for forældrene. Jeg kan ikke kommentere, hvordan Københavns Kommune indretter sig. Og den vejledning, som vi har fået fra vores forvaltning er, at vi kan leve op til det 20. april.«