Statsministeriets tidligere departementschef skal vidne i Instrukskommissionen: Kan blive en »sprængfarlig« sag for Løkke

Danmarks engang øverste embedsmand er indkaldt som vidne i Instrukskommissionen. Det centrale spørgsmål er, om de i Statsministeriet vidste besked om, hvad der foregik i sagen om adskillelsen af de unge asylpar.

Christian Kettel Thomsen var engang landets øverste embedsmand. Nu er han trukket ind i sagen om adskillelse af unge asylpar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Instrukskommissionens undersøgelse af hele forløbet omkring den ulovlige instruks om adskillelse af unge asylpar trækker fortsat flere personer i vidneskranken.

For nylig blev daværende justitsminister Søren Pind indkaldt som vidne, og nu har kommissionen ligeledes sendt bud efter den dengang højeste embedsmand i landet, den tidligere departementschef i Statsministeriet under daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering, Christian Kettel Thomsen.

Det bekræfter han selv over for Politiken.

Christian Kettel Thomsen skal som vidne gøre det klart for kommissionen, hvad man vidste om sagen i Statsministeriet, og allerede på kommissionens første afhøringsdag 14. maj stod det klart, at det var relevant at finde ud af.

Vidste Løkke besked?

Den dag i retten på Frederiksberg, hvor afhøringerne bliver foretaget, kom det nemlig frem, at departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck 3. marts 2016 sendte en e-mail til Christian Kettel Thomsen om sagen.

I mailen står der, at det nok var vigtigt at give daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besked om, at Inger Støjberg og hendes ministerium »har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til«.

Mailen blev sendt, knap en måned efter at den pressemeddelelse, der sidenhen blev til en instruks, var blevet udsendt. Og det var dagen inden, Lars Løkke Rasmussen skulle deltage i en forespørgselsdebat i Folketinget, som blandt andet kunne komme til at handle om adskillelse af unge asylpar.

Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret på Københavns Universitet

»En statsminister er chef for regeringen og skal sørge for at gribe ind, hvis han bliver gjort opmærksom på, at der foregår ulovligheder i et af hans ministerier, eller at der er en risiko for det.«


Instruksen blev udsendt i form af en pressemeddelelse 10. februar 2016 og er sidenhen blevet kendt ulovlig af Folketingets Ombudsmand.

Det står endnu ikke klart, om Lars Løkke blev orienteret om indholdet af e-mailen, men professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter har tidligere forklaret til Berlingske, at det potentielt kan blive en »sprængfarlig« sag for den tidligere statsminister.

»Det spændende er så, om det er gået videre til Løkke, og hvad han eventuelt har gjort. Han har jo en tilsynspligt som statsminister,« siger Jens Elo Rytter:

»En statsminister er chef for regeringen og skal sørge for at gribe ind, hvis han bliver gjort opmærksom på, at der foregår ulovligheder i et af hans ministerier, eller at der er en risiko for det.«

Det står endnu ikke klart, hvornår Christian Kettel Thomsen skal vidne i kommissionen, men Politiken skriver, at det bliver efter sommerferien. Daværende justitsminister Søren Pind skal vidne fredag den 19. juni.