Statsminister afviser større genåbning i nær fremtid: Det kan eksplodere mellem hænderne på os

Statsminister Mette Frederiksen siger, at hun forstår og deler det savn, som mange i befolkninger føler under den månedlange nedlukning. Men hvornår hverdagen igen bliver helt normal, tør hun ikke spå om.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har længe brugt den frygtede og mere smitsomme britiske coronavariant som argument for at holde landet lukket. Væsentlige coronanøgletal er dalet ned på lave niveauer, men alligevel venter alle på, at nedlukningen slipper sit jerngreb om samfundet.

Men at en større genåbning af samfundet er på vej, afviser statsminister Mette Frederiksen nu med eftertryk i Berlingske.

»Og det har at gøre med forskellen på det korte og det lange sigt. Dét, der er udfordringen lige nu i Danmark i midten af februar, er, at vi har årstiden imod os, og at vi har vaccineret ganske få i vores befolkning,« siger hun:

»Derfor – hvis du åbner op nu med den britiske mutations øgede smitsomhed – er vurderingen fra snart sagt alle, der kigger ind i det her, at det med overvejende sandsynlighed vil eksplodere mellem hænderne på os.«

Udtalelserne falder i forbindelse med et større interview i Berlingske søndag, hvor statsministeren forholder sig til, hvordan vi på den længere bane kan holde samfundet åbent, selvom coronavirussen bliver ved med at mutere og udfordre samfundet på trods af vaccinerne.

Hvornår løftes den store hammer?

Især de borgerlige partier har over de senere uger efterlyst en forsigtig, kontrolleret genåbningsplan for områder som detailhandlen, de små liberale erhverv og de ældre skoleelever. Fredag udsendte en samlet blå blok således også et åbent brev til statsministeren om, at det er på tide med en fleksibel genåbning for også at tage højde for den brede og mere generelle folkesundhed.

»På den ene side står de, der råber om »fuldstændig epidemikontrol«. På den anden side står de, der vil have en full blown oplukning fra på mandag. Men der er altså et tredje spor for en intelligent, fleksibel genåbning af Danmark i midten af de to yderpunkter,« mener Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen:

»Der er slet ikke nogen, der beder om, at vi skal åbne alt på én gang. Så jeg vil ikke acceptere præmissen, hvis regeringen kommer og slår en forsigtig genåbning ned med en kæmpe talhammer,« siger han.

Men præcist hvornår, »hammeren« for alvor kan løftes, er usikkert. Statsministeren siger i Berlingske, at hun »håber, vi kan udfase nogle flere restriktioner i marts takket være endnu en stor holdindsats i befolkningen, men at det i givet fald bliver forsigtigt«.

Altså tegner der sig ikke et billede af, at en normaltilstand er på vej lige foreløbig. Coronavaccinerne vil ikke med et trylleslag fjerne virussen fra vores samfund, for med mutationer og flugtvariationer, er der risiko for, at den forhadte virus vil blive ved med at true det hverdagsliv, mange hungrer efter. Mette Frederiksen forstår og deler det afsavn, som mange mennesker føler, lyder det.

»Hele vores indsats handler om, at hverdagen kan blive så normal som muligt. Men hvornår vi begynder at give hånd og kramme igen – som jeg selv savner helt vildt – tør jeg ikke spå om,« siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fotograferet på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Regionale genåbninger kan være på vej

Sundhedsminister Magnus Heunicke bebudede torsdag, at regeringens eksperter ville blive sat til at regne på smitteudvikling for detailhandlen, de ældre klasser og udendørs idræt. Samtidig var han åben overfor at undersøge regionale lempelser i kommuner, hvor smittetallene er på sit laveste.

»Vi skal bestemt i gang med genåbningen nu. Hvis vi ser på Bornholm, så er der én smittet. Det giver jo ingen mening, at vi fastholder en nedlukning der,« siger Per Larsen (K).

Også Mette Frederiksen gav fredag udtryk for, at coronahåndteringen skifter spor i den retning. Hun oplyste i et skriftligt svar, at regeringen blandt andet overvejer regionale og lokale genåbninger samt øget anvendelse af test.

»Alt det drøftes også med Folketingets partier, og jeg er forhåbningsfuld i forhold til, at vi inden for de næste uger kan tage det næste forsigtige skridt. Samtidig er det dog for tidligt at vurdere, hvad åbningen af 0.-4.-klasse har betydet og det er vi nødt til at være mere sikre på, før vi kan gå videre,« udtalte Mette Frederiksen til Ritzau.

Læs hele interviewet med statsminister Mette Frederiksen i dagens Berlingske.