Sofie Carsten Nielsen forsvarer sexismevideo med Østergaard: »Jeg lavede ikke skuespil«

De Radikales nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, mener ikke, at hun spillede skuespil i en video om bekæmpelse af sexisme med Morten Østergaard, som måtte forlade posten som politisk leder på grund af anklager om netop sexisme.

Selv om Sofie Carsten Nielsen vidste, at der var sager mod den daværende politiske leder for de Radikale Morten Østergaard, så mener hun ikke, at hun spillede skuespil i en video, hvor hun og Morten Østergaard diskuterer, hvordan man skal gøre op med sexisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I oktober afholdte de Radikale et såkaldt »sexisme-døgn« for at sætte fokus på seksuelle krænkelser.

I 24 timer skulle der debatteres sexisme og krænkende adfærd på partiets Facebook-side, og som afslutning opsummerede de Radikales daværende politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, der i dag er politisk leder, og den daværende politiske leder, Morten Østergaard, pointerne i en 28 minutter lang video.

I videoen gør de det begge to klart, at de er enige om, at sexisme er noget, der skal bekæmpes, og at det er et ledelsesansvar.

»Vi har jo sat os for at starte med os selv og få en undersøgelse, der afdækker, hvordan det egentlig står til i vores parti,« forklarer Morten Østergaard undervejs i en video om sexisme og ledelse, som de Radikale selv delte på Facebook i forrige uge. Siden har Østergaard trukket sig som leder af partiet. Fold sammen
Læs mere

Det bliver dog ikke nævnt, at der på det tidspunkt er sager om krænkende adfærd mod Morten Østergaard – også selv om Sofie Carsten Nielsen på det tidspunkt var bekendt med flere af sagerne. Blandt andet sagen om folketingsmedlem Katrine Robsøe, der som studentermedhjælper hos de Radikale i 2015 oplevede krænkende adfærd fra Morten Østergaard.

Ekstra Bladet har spurgt Sofie Carsten Nielsen, hvordan det var at medvirke i en video om sexisme med Østergaard, selv om hun vidste, at der var flere sager mod ham. Til det svarer hun, at hun ikke havde »viden om det samlede billede på det tidspunkt«.

Avisen spørger hende også, om hun sad med »en falsk fornemmelse« under optagelsen af videoen, »vel vidende at du sad og lavede skuespil«.

Til det svarer Sofie Carsten Nielsen:

»Nej, jeg lavede ikke skuespil. Det gør jeg generelt ikke. Jeg siger det, jeg mener, og det gør jeg også fortsat.«

Videoen er fra 3. oktober, og på det tidspunkt var det ikke offentligt kendt, at der var sexismesager mod Morten Østergaard. Det kom først frem få dage senere – 7. oktober – da Morten Østergaard erkendte, at han havde taget sin partifælle Lotte Rod på låret for knap ti år siden. Efterfølgende trak han sig som politisk leder.

Sofie Carsten Nielsen kendte dog – ud over sagen med Katrine Robsøe – til sagen med Lotte Rod. Det er desuden kommet frem, at hun i en SMS til partifællen Ida Auken har skrevet, at »vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven for eksempel«.