Søren Pind og Søren Espersen debatterer: Er Klaus Riskær Pedersen værdig til at sidde i Folketinget?

Den tidligere Venstre-minister Søren Pind og det nuværende folketingsmedlem Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er uenige om, hvorvidt tidligere straffede bør have lov til at sidde i Folketinget. Er man værdig, selvom man er tidligere straffet?

Folketingsmedlem Søren Espersen og tidligere minister Søren Pind er uenige om, hvorvidt Klaus Riskær bør have lov til at sidde i Folketinget, hvis han i bliver opstillingsparat og valgt ind ved næste Folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Hvis Klaus Riskær Pedersen bliver opstillingsparat og valgt ind ved næste Folketingsvalg, bør han så have lov til at sidde i Folketinget, selv om han er tidligere straffet?

Det er tidligere Venstre-minister Søren Pind og medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Søren Espersen uenige om.

Debatten er rejst på Twitter, fordi den tidligere straffede Klaus Riskær Pedersen forsøger at indsamle underskrifter til at kunne stille op til det kommende Folketingsvalg. Riskær er straffet for økonomisk kriminalitet og blev i 2008 dømt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed samt mandatsvig. Han blev idømt seks års ubetinget fængsel og mistede samtidig retten til at stifte og være direktør for eller bestyrelsesmedlem i selskaber de følgende fem år.

Derudover lød dommen, at han skulle have konfiskeret omkring ti millioner kroner.

Under sin afsoning blev Klaus Riskær Pedersen yderligere idømt et år og to måneder for skyldnersvig og for at drive virksomhed, selv om Landsretten havde forbudt ham det.

Tirsdag opfordrede Søren Pind landets medier til at undersøge, hvilke medlemmer af Folketinget og kandidater hertil, der ville acceptere Klaus Riskær Pedersen, hvis han – mod Pinds forventning – opnår valg ved kommende folketingsvalg.

»Kære medier; jeg vil gerne vide, hvilke MF/kandidater der vil godkende Riskær skulle han mod min forventning opnå valg. Jeg vil ikke stemme på kandidater, der mener, han er værdig. Han har ingen fortrydelse og fortsætter med sin folkeforførelse. Så kunne vi få lidt OBS?« skrev han på Twitter.

Det fik Dansk Folkepartis Søren Espersen til tasterne, hvor han forsvarede tidligere straffedes ret til at sidde i Folketinget, hvis borgerne – med kendskab til de pågældende forbrydelser – har valgt dem ind på trods.

»Kære Søren. I så fald må jeg nok undvære din stemme denne gang! For skulle det ske, at vælgerne – fuldt orienteret og vel vidende, hvad manden har gjort – gør ham til MF, ville det være meget skævt og arrogant af mig efterfølgende bare at blæse på folkets røst.«

Det fik Søren Pind til at spørge, hvorvidt den nu afdøde politimorder Palle Sørensen, der under en flugt fra politiet i 1965 skød og dræbte fire betjente – også ville være værdig til at sidde i Folketinget.

Og til det svarer Søren Espersen: »Det gælder alle.«

Senere tweetede Søren Pind igen, og forsøgte via »søge- og delingsredskabet« #Twitterhjerne at undersøge, om der siden 1849 findes eksempler på, at »en person, dømt til 7 års fængsel, er blevet fundet værdig til at sidde i Folketinget?«