Søndag friede statsministeren til blå blok – mandag kalder minister Ellemann for »slagteren fra Nordsjælland«

Statsministeren havde kun lige akkurat nået at kritisere konfrontationen og åbne for regeringssamarbejde med blå partier, før en af hendes egne ministre langede voldsomt ud efter Venstres formand. Venstre mener, at Socialdemokratiet legitimerer selvsamme hårde tone, som partiet kritiserer.

»I de 17 år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg ikke oplevet en minister kalde andre politikere øgenavne på det niveau,« siger Ellen Trane Nørby om Christian Rabjerg Madsens (tv) karakteristik af Jakob Ellemann-Jensen (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte selvsagt opsigt, da statsminister Mette Frederiksen (S) søndag åbnede for at danne regering over den politiske midte efter næste valg.

Dermed åbnede statsministeren jo også for at aflive den etpartiregering, hvis manøvredygtighed hun selv har rost.

Til Jyllands-Posten sagde Mette Frederiksen dog, at de seneste års kriser har åbnet hendes øjne for værdien af, at det tværpolitiske samarbejde også rykker ind i regeringskontorerne.

»Kunne vi bruge mere tid og frigive flere kræfter til samarbejde i stedet for til uenigheden og til konfrontationen i dansk politik, så kan det jo være, at vi kunne opnå endnu mere end det, en traditionel mindretalsregering ville kunne,« sagde Mette Frederiksen.

Hun har utallige gange tidligere kritiseret tonen på Christiansborg og i den politiske debat for at være for hård.

Omtrent et døgn senere kunne man imidlertid læse i Avisen Danmark, at statsministerens melding endnu ikke helt havde aflivet konfrontationen i dansk politik.

I en artikel omhandlende den omdiskuterede gymnasieaftale langer indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) i hvert fald heftigt ud efter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ministeren er tydeligt utilfreds med, at Venstre ikke vil stemme for gymnasieaftalen, som dog ikke er en del af Rabjerg Madsens eget ressort.

»Jeg mener, at han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) her indtager rollen som Slagteren fra Nordsjælland, som sender landdistriktsgymnasier på skafottet under parolen om frihed. Det betyder alene, at gymnasierne får lov at lukke og slukke. Han har nul løsninger,« siger Christian Rabjerg Madsen til Avisen Danmark.

Han beskylder i samme ombæring Jakob Ellemann-Jensen og Venstre for at føre en politik, der kan resultere i, at gymnasier i Danmarks yderområder må smække dørene i for stedse.

Venstre vil splitte aftalen op

Baggrunden for stridighederne er den gymnasieaftale, som regeringen fandt flertal til for næsten nøjagtigt et år siden, men som fortsat er genstand for omfattende debat i medierne såvel som i Folketingssalen.

Aftalen består af to hovedelementer, der tilsammen skal modvirke etnisk polarisering på gymnasier i byområder og forhindre affolkning på gymnasier i yderområder.

I byområderne er aftalen af borgerlige partier blevet revset for at fordele ansøgere til gymnasier på baggrund af deres forældres indkomst, idet netop dette er et af fordelingskriterierne i og omkring Danmarks største byer.

Derfor afviser blandt andre Venstre og De Konservative at stemme for aftalen, selvom de overordnet anerkender, at den vil hjælpe gymnasier i yderområderne.

Til Avisen Danmark understreger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, at partiet har opfordret regeringen til at splitte aftalen op i to dele. Man ville nemlig gerne stemme for den del, der handler om landgymnasierne – og kun den del, siger hun.

Regeringen har dog hidtil afvist at splitte aftalen op.

Ellen Trane Nørby lægger heller ikke skjul på, hvad hun synes om, at en socialdemokratisk minister kalder Venstres formand for »Slagteren fra Nordsjælland.«

»I de 17 år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg ikke oplevet en minister kalde andre politikere øgenavne på det niveau. Regeringen snakker om, at vi skal have en bedre tone på sociale medier, men det, vi nu oplever, er, at Socialdemokratiet legitimerer en hård tone, når de selv går til angreb på den måde,« siger Ellen Trane Nørby.