Socialdemokratiet overvejer at genåbne Irak-kommission

Der kan være oplysninger i den nye krigsudredningsrapport, som kræver en ny krigskommission, lyder det fra Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup mener, at der står så mange bekymrende ting i krigsudredningsrapporten, der blev fremlagt tirsdag, at der muligvis skal en ny kommisionsundersøgelse til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

En ny krigskommission kan blive nødvendig, hvis der er oplysninger i den nye rapport om dansk krigsdeltagelse, som kræver yderligere undersøgelse, siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Enhedslisten og SF har over for nyhedsbureauet Ritzau erklæret, at partierne ønsker en ny kommission, og Alternativet og de Radikale siger til Berlingske, at de har samme ønske.

Thorning-regeringen nedsatte i 2012 en Irak- og Afghanistankommission, som efter blandt andet samarbejdsproblemer blev lukket af Venstre-regeringen i 2015 og afløst af den nu afsluttede undersøgelse, hvor også dansk krigsdeltagelse i Kosovo er blevet belyst.

»Vi ønskede oprindeligt en kommission og var imod, at den blev nedlagt. Derfor må vi se, om der på den her baggrund er ting, som det stadig er relevant at få belyst med en kommission,« siger Nick Hækkerup til Berlingske.

Så I er åbne for en ny kommission?

»Ja, det kan godt være, det vil være relevant. Nu skal vi have læst rapporten og vurdere, hvilken merværdi en kommission kan give. Det er spørgsmålet.«

Han kalder flere af rapportens konklusioner for »dybt problematiske«.

»Det er meget alvorligt, at man dels ikke har videregivet oplysninger, og at man dels har strammet oplysninger over for Folketinget. Vi er helt afhængige af oplysninger fra regeringen, når vi skal træffe beslutninger,« siger Nick Hækkerup og tilføjer om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V):

»Rapporten er ret præcis og siger, at det nærmest alene var Fogh, der traf den beslutning. Der er én person, som i højere grad end andre bærer ansvaret, og det er Anders Fogh Rasmussen.«