Socialdemokratiet havde fundet penge til Arnes pension – men nu kan de gå til alt muligt andet

S og støttepartier vil bruge penge afsat til tidlig pension for nedslidte til andre ting på finansloven.

»Nu er det Arnes tur,« har det lydt fra Socialdemokatiet. Nu er regeringen og dens støttepartier på vej til at bruge de penge, som Socialdemokratiet ville finansiere partiets valgløfte med. På billedet hilser Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, på Arne efter hendes tale under Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter i september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Statsminister Mette Frederiksen (S) har erklæret, at regeringens »førsteprioritet« er at indføre ret til tidligere folkepension.

Op til valget personificerede Mette Frederiksen sågar partiets vigtigste valgløfte med konkrete personer på store plakater med budskaber som for eksempel:

»Nu er det Arnes tur.«

Alligevel er regeringen og dens støttepartier på vej til at bruge de penge, som Socialdemokratiet ville finansiere partiets valgløfte med.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

Avisen påpeger blandt andet, at regeringen har finansieret initiativer i sit udspil til finansloven for 1,2 milliarder kroner med penge fra et ulighedsudspil, som Socialdemokratiet selv har peget på som den ene halvdel af finansieringen af den tidligere pension for nedslidte.

Selv om økonomien bag Socialdemokratiets løfte om ret til tidligere pension smuldrer, fastholder finansminister Nicolai Wammen, at tidlig pension er en af regeringens vigtigste mærkesager. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Men nu kræver støttepartierne De Radikale og Enhedslisten, at den anden halvdel af finansieringen af pensionsudspillet skal bruges på helt andre ting. Det er penge fra en ekstra skat på bankerne, der giver 1,5 milliarder kroner, og som partierne vil bruge på finansloven.

Det vil betyde, at regeringen mangler en betydelig del af finansieringen af de tre milliarder kroner, som den har lovet at bruge på tidlig tilbagetrækning, skriver Jyllands-Posten.

»Vi mener, at bankerne skal bidrage til vores børn og til klimaet allerede på denne finanslov. Socialdemokratiet kan ikke reservere de penge til noget, partiet ikke en gang har et konkret forslag til,« siger De Radikales gruppeformand og finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, til avisen.

Enhedslisten, der støtter S-ambitionen, kræver også, at bankskatten indgår i den finanslov, der netop nu forhandles. Partiet vil bruge pengene på bedre psykiatri, minimumsnormeringer og klimaet.

Ifølge politisk ordfører Pernille Skipper (EL) kan regeringen sagtens finde nye penge til pension i foråret. Hun peger eksempelvis på en øget beskatning af aktiegevinster og kapitalindkomst.

Finansminister Nicolai Wammen (S) afviser over for Jyllands-Posten at stille op til interview, men skriver, at tidlig pension er »en af regeringens vigtigste mærkesager«.

/ritzau/