Skatteministeren får næse efter forkerte oplysninger til Folketinget

Karsten Lauritzen (V) modtager kritik fra Folketinget for at have givet forkerte oplysninger om de rykkere, Undersøgelseskommissionen om Skat har givet Skatteministeriet.

Skatteminister Karsten Lauritzen undskylder for at have givet forkerte oplysninger til Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) gennem flere uger kategorisk har afvist at have modtaget rykkere fra Undersøgelseskommissionen om Skat, står han nu til at modtage en næse fra Folketinget.

For ministeriet var en del af kommissionens rykkerprocedure, som Berlingske beskrev i oktober. Rykkerproceduren blev igangsat, da kommissionen var utilfreds med ministeriets langsomme udlevering af dokumenter til undersøgelsen af Skats sammenbrud.

Skatteordfører Jesper Petersen (S) siger, at Skatteudvalget konstaterer, at ministeren ikke talte korrekt over for Folketinget, da han i første omgang afviste at have modtaget rykkerne. Ministeren har senere på et samråd undskyldt for forløbet.

»Skatteministeriet var faktisk en del af den rykkerprocedure, kommissionen måtte iværksætte for hurtigere at få de dokumenter, den skal bruge. Det er humlen i det her. Skatteministeren har sagt, at ministeriet ikke var en del af en rykkerprocedure, men det var ikke korrekt.«

Der er tale om en såkaldt lille næse, som vil blive tildelt ministeren ved næste møde i udvalget for forretningsorden, siger Jesper Petersen, som tilføjer:

»Ikke desto mindre er det en næse og en kritik af skatteministerens ageren. Udvalget understreger, at man vil have regeringen til at overholde det, der står i kommissoriet hurtigst muligt, og udvalget er ikke tilfreds med, at der er talt urigtigt over for Folketinget.«

Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup siger, at ministeren har givet forkerte oplysninger om forløbet med skattekommissionen.

»Vi er nødt til at kunne være helt sikre på, at det er korrekte informationer, vi får af ministeren,« siger Peter Skaarup og tilføjer:

»Skattekommissionen sender rykkerskrivelser til ministeriet, og vi er nødt til at markere, at det ikke går, at ministre giver forkerte oplysninger til Folketinget.«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger om næsen:

»Jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at jeg har fået en næse. Den tager jeg naturligvis til efterretning. På samrådet i september sagde jeg kun, hvad jeg vidste på det tidspunkt – det er svært andet. Jeg har ikke har ønsket at tale usandt over for Folketinget,« siger han og tilføjer:

»Selvom et af mine politiske forbilleder, Uffe Ellemann Jensen, fik så mange næser af Folketinget, at han havde et helt skab til dem, så vil jeg i denne sag prøve at holde mig til denne ene jeg har fået af Folketinget - og så den jeg nu en gang har på mit hoved.«

Skatteministeren beklager forløbet

Over for Berlingske har Karsten Lauritzen beklaget forløbet og kaldt det en misforståelse.

Kommissionen har i en redegørelse, som Berlingske beskrev i oktober, kritiseret Skatteministeriet for at forsinke kommissionens arbejde og ignorere kommissionens rykkere.

»Jeg skal være den første til at beklage, at disse vidt forskellige opfattelser kan opstå,« skrev Karsten Lauritzen efterfølgende  til Berlingske.

Misforståelsen skyldes ifølge ministeren, at ministeriet ikke havde opfattet 14 møder, en stribe e-mail og breve mellem kommissionen og ministeriet, hvor tempoet i afleveringen af materialet blev drøftet, som rykkere.

»Det er Skatteministeriets opfattelse, at der løbende har været en konstruktiv dialog mellem undersøgelseskommissionen og Skatteministeriet. Mine embedsmænd har derfor ikke opfattet møderækken med kommissionen som en rykkerprocedure. Kommissionen har meddelt Skatteministeriet, at den opfatter det anderledes,« skrev Karsten Lauritzen.

Jesper Petersen tror på i dag, at ministeren ikke var klar over, at han var en del af rykkerproceduren.

»Men når man bagefter kommer til bunds i, at der har været 14 opfølgende møder, hvor kommissionen har beklaget sig over, at det går langsomt, og at regeringen ikke overholder de tidsfrister, den har sat op, synes jeg måske, at han skulle have undersøgt sagen lidt grundigere, inden han stillede op til samråd,« siger Jesper Petersen.

Allerede under et samråd i Folketinget den 7. november beklagede Karsten Lauritzen forløbet og påstanden om, at ministeriet ikke havde modtaget rykkere, idet kommissionen i en redegørelse har fastholdt, at den har iværksat en »rykkerprocedure« over for ministeriet.

»Det er jeg ked af, det vil jeg også gerne undskylde for,« lød det fra skatteministeren.

»Jeg skal også gerne beklage, hvis jeg har bidraget til misforståelse eller forvirring i den her sag,« tilføjede han.

Kritik fra kommissionsformand

Kritikken fra Undersøgelseskommissionen om Skat blev fremsat af formanden for undersøgelseskommissionen, landsdommer Michael Ellehauge, der i redegørelsen om kommissionens arbejde fra 10. oktober konkluderer, at forløbet »ikke har været tilfredsstillende«.

Kommissionen har haft vanskeligt ved at få særligt Skatteministeriet og Skattestyrelsen til hurtigt og effektivt at udlevere de dokumenter, der er afgørende for, at kommissionen kan gennemføre sin undersøgelse og placere et ansvar for års skandaler i det sammenbrudte skattesystem, fremgik det af redegørelsen.

Kommissionen havde derfor ifølge formanden iværksat en »rykkerprocedure« for at få materialet udleveret.

Skatteministeriet afviste dengang over for Berlingske, at det havde modtaget rykkere fra kommissionen, men på det efterfølgende samråd beklagede Karsten Lauritzen flere gange forløbet.

»Jeg skal da beklage, for hvis jeg havde læst den her redegørelse fra undersøgelseskommissionen eller haft den, da jeg under et møde i Folketingets skatteudvalg afviste at have modtaget rykkere, hvor kommissionen siger, at vi er omfattet af en rykkerprocedure, så havde jeg da sagt noget andet,« siger Karsten Lauritzen på samrådet.

»Men når Skatteministeriets embedsmænds opfattelse var, at vi ikke var omfattet af en rykkerprocedure, så kan jeg naturligvis ikke sidde og sige det. Det ved jeg så nu, og derfor siger jeg også, at jeg skal beklage, at vi ikke har været af den opfattelse,« siger Karsten Lauritzen.

Ministeren fortæller desuden, at hastigheden på materialeudleveringen har været et tilbagevendende dagsordenpunkt på møderne mellem Skatteministeriet og kommissionen, og at Skatteministeriet »nu forstår«, at møderne af undersøgelseskommissionen er blevet opfattet som en del af rykkerproceduren.

Grundlæggende svigt

Berlingske har i en række artikler den seneste tid beskrevet problemerne i det kuldsejlede Skat og ambitionerne for det nye skattevæsen.

Blandt andet har Berlingske beskrevet et forskningsprojekt om forløbet fra etableringen til nedsmeltningen af det skandaleombruste Skat, som peger på grundlæggende svigt fra de ansvarlige bag implementeringen af det nu tidligere skattevæsen.

Forskningsprojektet kan læses i bogen »Overmod og Afmagt«, som er skrevet af to af landets førende eksperter i offentlig forvaltning, Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, samt Peter Bjerre Mortensen, professor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet.