Kommission i skarp kritik af minister: Regeringen forhaler kulegravning af Skat

I sin første grundige redegørelse anklager den særlige undersøgelseskommission regeringen for at forsinke storstilet granskning af skatteområdet. Man har måttet iværksætte en »rykkerprocedure«, skriver kommissionen. Skatteministeriet afviser at have modtaget en rykker. S beskylder minister for »lemfældig omgang med sandheden.«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kritiseres nu for at forhale undersøgelsen af det kuldsejlede skat. Kritikken kommer fra selve undersøgelseskommissionen, der konkluderer, at forløbet »ikke har været tilfredsstillende«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kritiseres nu skarpt for direkte at forsinke arbejdet i den særligt nedsatte undersøgelseskommission, der skal kulegrave de seneste 15 års skandaler i det nu kuldsejlede Skat.

Højst overraskende fremsættes kritikken af formanden for netop Undersøgelseskommissionen om Skat, landsdommer Michael Ellehauge.

I en redegørelse fra den 10. oktober – 11 måneder efter formelt at være blevet nedsat – konkluderer kommissionen, at forløbet »ikke har været tilfredsstillende«, og at den har haft vanskeligt ved at få særligt Skatteministeriet og Skattestyrelsen til hurtigt og effektivt at udlevere de dokumenter, der er afgørende for at kommissionen kan gennemføre sin undersøgelse og placere et ansvar for års skandaler i det sammenbrudte skattesystem.

Kommissionens formand skriver, at man har iværksat en »rykkerprocedure« for at få det ønskede materiale udleveret til brug for granskningen, og så sent som den 8. oktober har kommissionen »fundet det nødvendigt« at fastsætte nye, præcise tidsfrister for udleveringen af det resterende materiale fra Skatteministeriet og Skattestyrelsen.

Først til juni næste år skal Skatteministeriet nu senest udlevere det resterende materiale til undersøgelsen af selve sammenlægningen af Skat. Dertil kommer det såkaldte tillægskommissorium omkring skandalen om udbytteskat, der har lænset Skat for godt 12 milliarder kr. Her er tidsfristen for Skatteministeriet nu 2. november i år.

Desuden har kommissionen undervejs måttet returnere udleveret materiale, fordi det var uegnet til at »danne grundlag for kommissionens arbejde«, fremgår det blandt andet af redegørelsen, der er udarbejdet til brug for et samråd med Karsten Lauritzen den 12. oktober.

Berlingske har uden held forsøgt at få yderligere kommentarer fra kommissionsformand Michael Ellehauge, men af redegørelsen fremgår det, at kommissionen har holdt 14 møder med Skatteministeriet, 13 møder med Skat eller Skattestyrelsen samt sendt både breve og e-mail alt sammen for gøre opmærksom på »de problemer, den manglende udlevering af materialet afføder for kommissionens mulighed for at gennemføre sin undersøgelse«.

S: »Lemfældig omgang med sandheden«

Forhalingen af arbejdet står ifølge redegørelsen i kontrast til det store fokus på kommissionens opgave med »at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb« om Skat, der blev søsat sidste sommer. Desuden har man iværksat en redningsplan for milliarder af kroner, der splitter Skat op i syv nye styrelser.

De seneste dage har et forskningsprojekt fra to af landets førende forskere i offentlig forvaltning foreløbig blotlagt, at VK-regeringens beslutning i 2005 om at nedlægge det kommunale skattevæsen og lade staten i form af Skat overtage det samlede skattevæsen og al inddrivelse var katastrofalt dårligt forberedt og præget af helt fundamentale svigt.

I de mellemliggende år er den statslige inddrivelse gået i stå, og danskernes skattegæld er eksploderet fra 50 til over 100 milliarder kr.

Så sent som den 27. september på et samråd i Folketingets Skatteudvalg afviste Karsten Lauritzen ellers på det skarpeste at have forhalet processen eller modtaget rykkere fra kommissionen.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, beskylder skatteminister Karsten Lauritzen for at give et forkert indtryk af forløbet.

»Først får vi at vide, at der er overhovedet ikke er noget at komme efter, og der er ikke sendt rykkere. Så kan man se af kommissionens egen redegørelse, at man er dybt frustreret over, at Skatteministeriet ikke tilfredsstillende arbejder med dem. Det er en lemfældig omgang med sandheden fra ministeren,« siger han.

S-skatteordføreren har på den baggrund indkaldt Karsten Lauritzen til endnu et samråd.

»For alle, der følger sagen, er det tydeligt, at regeringen aldrig har ønsket kommissionen og ender med et forløb, der er enormt langvarigt, før kommissionen for alvor kan komme i gang med sit arbejde,« siger han.

Hos Dansk Folkeparti undrer finansordfører René Christensen sig over kommissionens skarpe kritik af regeringen.

»Ministeren skal fortælle dét, der er rigtigt, og det virker underligt, hvis han ikke har været orienteret om, at der er sendt rykkere,« siger han.

1.184 sagsmapper

Efter flere måneders borgfred, hvor rækken af skandaler i Skat voksede i både antal og omfang, besluttede et folketingsflertal bestående af bl.a. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Radikale i maj 2017, at kræve en undersøgelseskommission af Skat.

Socialdemokratiet, SF, de Radikale og regeringspartiet Venstre havde skiftevis haft ansvaret i perioden, hvor skandalerne havde fundet sted.

Det nye krav om en kommission pressede VLAK-regeringen til at imødekomme partierne, og skatteminister Karsten Lauritzen, hvis parti havde haft ansvaret i størstedelen af perioden, udtalte, at han på den baggrund ville indkalde til drøftelser.

Fire måneder senere blev der formelt nedsat en undersøgelseskommission om Skat, og der var lagt op til, at undersøgelsen ville vare en »årrække«.

Kommissionen fik blandt andet til opgave at redegøre for forvaltningen af inddrivelsesområdet, herunder forløbet om det skrottede digitale inddrivelsessystem EFI, foruden sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelse og beslutningsgrundlaget for effektiviseringstiltag i Skat.

Skatteministeriet afviser at have modtaget rykkere fra kommissionen. Ministeriet bestræber sig på at udlevere materiale så hurtigt som muligt, oplyses det. I alt er der foreløbig udleveret 1.184 mapper til undersøgelseskommissionen

Skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at lade sig interview om sagen torsdag. I stedet vil han svare på spørgsmål fredag.