Flertal kræver kulegravning af Skat: »Det her er vel den største økonomiske skandale i dette århundrede«

Et flertal i Folketinget kræver nu, at en undersøgelseskommission skal kulegrave skandalerne i Skat og placere et politisk ansvar. Skatteministeren er klar til at drøfte kravet.

Et flertal i Folketinget kræver nu, at en undersøgelseskommission skal kulegrave skandalerne i Skat og placere et politisk ansvar. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset for at få milliardskandalerne i Skat undersøgt til bunds tager nu til i styrke.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti går sammen og kræver, at der nedsættes en undersøgelseskommission, som skal kulegrave de mange sager i Skat, der går tilbage til 2005.

Også de Radikale vil have skandalerne undersøgt til bunds.

Sidste år lancerede den nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), en redningsplan for Skat til syv mia. kr., og her sagde han, at han var enig med de tidligere skatteministre fra 2005 til i dag om, at der var begået fejl, men at det nu var tid til at rette blikket fremad.

Ministeren afviste samtidig, at det var nødvendigt at foretage en samlet undersøgelse, hvilket de øvrige partier bakkede op om.

Men nu opfordrer et flertal i Folketinget så regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission.

»En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder. Vi ønsker én gang for alle at få afklaret, hvad der er gået galt i Skat. Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en undersøgelseskommission,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i en pressemeddelelse.

Fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lyder det:

»En tilbundsgående undersøgelse skal gøre os klogere, så vi kan undgå lignende skandaler i fremtiden. Og det er forudsætningen for, at vi kan genopbygge tilliden til Skat og den samfundskontrakt, vi har med hinanden om, at alle bidrager.«

Inden meldingen fra de to partier erklærede den radikale leder, Morten Østergaard – som den første af de ni ansvarlige ministre for Skat i perioden – sig over for Berlingske parat til at iværksætte en kommissionsundersøgelse, der hurtigst muligt kule­graver, hvad der er gået galt, og hvem der har ansvaret.

»Det her er vel den største økonomiske skandale i dette århundrede, og jeg synes, det er svært at argumentere for, at det ikke fortjener en grundig undersøgelse. Jeg tror ikke, at vi kan genetablere tilliden til skattesystemet, hvis ikke vi er villige til at underkaste os selv en tilbundsgående undersøgelse,« siger Morten Østergaard.

Østergaard: Vi tør ikke kigge i bakspejlet

Den radikale leder er åben over for flere undersøgelser, men vil i første omgang have kulegravet det fejlslåede inddrivelsessystem, EFI. Det skulle erstatte tusinder af skatteindkrævere, men kom aldrig op at køre og er nu helt skrottet.

Mens der siden 2005 er blevet 5.000 færre medarbejdere i Skat, er danskerne og virksomhedernes gæld til den fælles kasse steget fra 50 til 100 mia. kr. Af dem mener Skatteministeriet, at mindst 14 mia. kr. er tabt, men det er dog ikke alt, der kan tilskrives problemerne med EFI.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker en undersøgelse af hele beslutningsgrundlaget for og den efterfølgende implementering af EFI, ligesom de to partier vil have undersøgt de seneste mange års nedskæringer i Skat.

Der er i forvejen nedsat en advokatundersøgelse af sagen om udbytteskat, hvor udenlandske svindlere har lænset Skat for 12,3 mia. kr.

Enhedslisten, Alternativet og SF har tidligere erklæret sig parat til en tilbundsgående undersøgelse af skandalesagerne, og dermed tegner der sig et massivt flertal for at nedsætte en kommission.

Morten Østergaard var selv skatteminister fra februar til september 2014.

»Der har tegnet sig et billede af, at os, der har haft ansvaret på det ene eller andet tidspunkt, ikke vil kigge i bakspejlet af frygt for, hvad vi ser. Det er åbenlyst, at befolkningen fortjener, at alt kommer for en dag, og jeg tror ikke, at der er nogen politikere, der bevidst har truffet beslutninger, der har smadret statens inddrivelse,« siger han.

Skatteminister indkalder til drøftelse

Da Morten Østergaard var minister, måtte han oplyse Folketinget om, at 900 mio. kr. var tabt på grund af EFI. I dag ærgrer han sig over, at han ikke »trak stikket på EFI allerede dengang«, siger han.

Hvordan kan det være, at der skal så mange historier og utilfredshed i befolkningen til, før du går ind for en undersøgelse?

»Jeg kan se, at der uge for uge kommer nye ting frem om inddrivelsessagen. Beløbene vokser, og samtidig kan jeg konstatere, at der begynder at være optræk til abekasteri og Christiansborg-fnidder. Jeg tror, at det, befolkningen trænger til, er, at vi får undersøgt spørgsmålet om inddrivelsen af gæld til det offentlige helt til bunds,« siger Morten Østergaard.

Skandalesagerne i Skat har gennem flere uger været genstand for politiske angreb på tværs af de partier, der har haft ministeransvar i en del af perioden. Især har Socialdemokratiet langet kraftigt ud efter V-næstformand Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2004 til 2010.

Venstre skal drøfte Skat på et gruppemøde tirsdag. Tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) har allerede rejst debatten, efter at han i sidste uge krævede en kulegravning af milliard­skandalerne.

Desuden skrev BT mandag, at uddannelsesminister Søren Pind (V) på et gruppemøde tidligere også har talt for en undersøgelse af Skat. En oplysning, Berlingske har fået bekræftet.

Berlingske har været i kontakt med en lang række folketingsmedlemmer fra Venstre – ingen ønsker at udtale sig om kravet fra Carl Holst til citat, men flere kritiserer hans soloridt. Enkelte bakker dog op om behovet for en undersøgelse.

Karsten Lauritzen udtaler i en skriftlig kommentar, at han vil indkalde partierne til en drøftelse:

»Det vigtigste for regeringen og mig som skatteminister er at få skattevæsnet til at fungere og få ryddet op i de problemer, som er blevet skabt over en årrække og under skiftende regeringer. Jeg forstår godt, at der er nogen, der gerne vil se tilbage. Og hvis Folketinget ønsker en undersøgelseskommission, vil regeringen naturligvis se konstruktivt på det. Det vil jeg derfor indkalde partierne til en drøftelse af.«

LÆS MERE