SF vil kræve en flerpartiregering af Mette Frederiksen – i hvert fald i første omgang

Allerede før valget har SF et klart krav: Socialdemokraterne skal til forhandlingsbordet, før de får støtte i en dronningerunde. I hvert fald i første omgang.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forventningerne til et kommende folketingsvalg lader ikke til at fejle noget hos SF. Meningsmålingerne er røde, og i Politiken løftede partiformand Pia Olsen Dyhr allerede søndag sløret for, hvordan partiet vil slå en streg i sandet efter stemmerne er talt op.

Hvis SF skal pege på S-formand Mette Frederiksen (S) i en kommende dronningerunde, vil det angiveligt være på »den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra hendes parlamentariske grundlag«.

Eller - ifølge partiets gruppeformand, Jacob Mark, er det i hvert fald plan A.

Udmeldingen kommer, efter at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, allerede i juni proklamerede, at partiet ville gå efter at danne en mindretalsregering efter næste valg.

Logikken - lød det fra den socialdemokratiske leder i Jyllands-Posten - gik på, at en ren S-regering ville have den politiske manøvredygtighed til at forhandle med både rød og blå blok. Det udløste dog øjeblikkeligt krav fra støttepartierne, hvor SF i dag tilsyneladende vil stikke en kæp i hjulet på Frederiksens et-parti-ambition.

»Når Mette Frederiksen vil basere at blive statsminister på vores mandater, er det også vores udgangspunkt, at hun selvfølgelig forhandler med os,« konstaterer Jacob Mark.

Samtidig understreger han imidlertid, at partiet ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

»Dette er ikke ultimativt«

Når SF ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen og heller ikke på Mette Frederiksen, medmindre hun forhandler med jer. Hvem vil I så pege på, hvis S vælger ikke at efterkomme jeres krav?

»Det er vores plan A, at der kommer en forhandling. Og det skulle undre mig rigtigt meget, hvis Mette Frederiksen ikke forhandler, når jeg hører, at de andre støttepartier går op og siger, at de gør det samme,« siger Jacob Mark og uddyber:

»Det, der ellers vil ske, er, at vi skal ud i en ny dronningerunde – og der er vores udgangspunkt stadig, at vi peger på Mette Frederiksen. Dette [krav] er ikke ultimativt, for vi kommer ikke pludselig til at pege på Lars Løkke.«

Jacob Mark, Gruppeformand i SF

»dette er vores plan A, og vi kommer ikke pludseligt til at bringe os selv i spil til statsministerposten eller pege på Løkke.«


Så hvis vi kommer ud i endnu en dronningerunde, vil I alligevel pege på Mette Frederiksen, men uden kravet om en flerpartiregering?

»Der må vi tage bestik af, hvad der reelt er sket. Om hun bare har afvist os i døren, eller om der var nogle forhandlinger. Jeg kan bare sige, at dette er vores plan A, og vi kommer ikke pludseligt til at bringe os selv i spil til statsministerposten eller til at pege på Løkke,« siger han og fortsætter:

»Det kan godt være, at vi kommer ud i en anden dronningerunde, og vi så stadig peger på Mette Frederiksen, men så kan danskerne og vælgerne se, at det ikke var på grund af SF, at der ikke kom nogen bred regering.«

Jacob Mark forklarer, at medmindre den socialdemokratiske leder klart afskriver SFs mandater ved eksempelvis at indlede et sololøb med blå blok, vil partiet dog stå fast.

»Som udgangspunkt peger vi på Mette Frederiksen, modsat nogle af de andre, som siger, at de selv vil have statsministerposten,« siger han.