SF vil ikke tale om genåbning uden om regeringen: »Det er et spørgsmål om prioritering«

SF har meldt ud, at de gerne ser en genåbning af skoler og små butikker fra 1. marts, men de er ikke klar til at lave et flertal uden om regeringen for en genåbning, siger Pia Olsen Dyhr. I slutningen af måneden udløber den nuværende epidemilov ellers, og det betyder, at Folketinget pludselig får magten til at styre landet gennem coronakrisen tilbage fra regeringen.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag morgen turnerede SFs formand, Pia Olsen Dyhr, i landets medier med budskabet om, at når de nuværende restriktioner udløber 28. februar, bør man allerførst åbne for skoler og for små butikker.

Blandt andet skrev DR, at SF nu pressede på for en genåbning 1. marts.

Over for Berlingske understreger Pia Olsen Dyhr imidlertid, at det hele afhænger af, om smittetallene er lave. Beregningerne for, hvad forskellige genåbningsscenarier eventuelt vil betyde for smitten, ligger nemlig ikke klar endnu.

»Lige nu regner sundhedsmyndighederne på, hvordan det ser ud med smitten, og på hvad der vil ske, hvis vi åbner for de her erhverv og for skolerne. SF kommer ikke til at åbne for noget, hvis vi ser en risiko for, at smitten kan udvikle sig voldsomt, for det her er en balancegang. Men det er vores bud på, hvad skal vi så åbne, hvis vi kan åbne, og der mener vi, at det er oplagt at kigge på børn og unge,« siger Pia Olsen Dyhr.

Derfor skal meldingen altså mere ses som et udtryk for SFs prioritering, når politikerne skal diskutere genåbning, og ikke et krav om eller et pres på at åbne for dele af samfundet 1. marts, slår partilederen fast.

»For SF handler det her om, at hvis smitten er under kontrol, så kan vi gøre de her ting. Sundhedshensyn står højt for os, så det vil aldrig være uafhængigt af, hvordan smitten går i Danmark,« siger Pia Olsen Dyhr.

Alle partier har vel deres prioriteter i en kommende genåbning, og det er vel næppe så overraskende, at SF mener, at børn og unge skal stå forrest i køen?

»Ja, børn og unge er vigtigt for os, og alle partier har jo mulighed for at melde ud, hvad, de synes, der er vigtigt. Men det er et spørgsmål om prioritering, for vi kan ikke genåbne det hele, og det, vi foreslår, er en meget begrænset genåbning.«

Pia Olsen Dyhr (SF) vil hverken be- eller afkræfte, at partiet kunne finde på at indgå i et alternativt flertal om genåbning fra 1. marts. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Intet alternativt flertal i sigte

Flere steder i medierne bliver der onsdag formiddag skrevet om, at SFs ønske om en genåbning også betyder, at der begynder at tegne sig et flertal for en genåbning 1. marts uden om regeringen.

Spørgsmålet om, hvorvidt der kan dannes flertal uden om regeringen, er relevant, fordi den nuværende epidemilov udløber 28. februar, hvilket betyder, at regeringen ikke længere har magten til selv at beslutte, hvordan landet skal styres gennem coronakrisen. I stedet skal der nu findes et flertal i Folketinget til de store beslutninger.

Men hvorvidt SF vil bidrage til at danne flertal uden om regeringen, vil Pia Olsen Dyhr ikke tage stilling til endnu.

»Forudsætningen for en genåbning er, at smittetallene er lave, og at de udvikler sig fornuftigt. Derfra tager vi en dialog med regeringen og de andre partier om, hvad der skal genåbnes. Det her bliver vores bud på en genåbning, og så må vi se, hvad regeringen melder tilbage med. Jeg synes ikke, vi behøver at gå ned ad en vej med alternative flertal, før vi ved, hvad vi kan blive enige om,« siger Pia Olsen Dyhr

Det er vel relevant at høre, hvad I vil gøre, når I sammen med Folketinget pludseligt får magten til at tage beslutninger tilbage?

»Ja, magten kommer tilbage til Folketinget, men SF vil stadig se på, hvordan smittetallene udvikler sig, og der ligger vi jo på linje med regeringen, som jo heller ikke vil have, at smitten udvikler sig voldsomt i Danmark. Så jeg forestiller mig, at vi godt kan finde et fælles fodslag med regeringen om det her.«

Hvad nu hvis I ikke kan, og I synes, at det ser fornuftigt ud, men regeringen ikke gør?

»Lad os nu se. Det, synes jeg, er præmaturt at diskutere.«

Så det vil du ikke tage stilling til nu?

»Nej, det, synes jeg, er spekulativt. Jeg tror godt, vi kan finde fælles fodslag med regeringen om det her.«

Det er altså ikke fordi, at I mener, at nu må det være nok med nedlukning?

»Nej. Det er en balancegang, og det er et udtryk for, hvad vi gerne vil genåbne, når det ser fornuftigt ud.«

Så det er altså ikke, fordi I kategorisk melder ud, at skoler og små butikker med mere skal genåbnes 1. marts?

»Nej, det er det ikke. Det er et udtryk for prioritering.«

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

»Jeg tror ikke, at Venstre og SF har helt samme fokus i forhold til genåbning, eller hvornår det skal være. Jeg tror, at alle partier på Christiansborg vil genåbne på et tidspunkt, men at sige at nu er vi enige om, at der skal genåbnes, er at gå for langt.«


Ny epidemilov – ingen stor ændring

I det hele taget ser Pia Olsen Dyhr ikke, at der skulle være noget kursskifte i coronahåndteringen i vente, når magten til at bestemme retningen med månedens udløb flyder tilbage til Folketinget efter at have ligget i regeringskontorerne siden sidste forår.

»Vi har jo haft magt hele vejen, for det har været et flertal, der har stået bag regeringens håndtering af coronakrisen. Ellers havde regeringen ikke kunnet håndtere krisen, som de gjorde, og sådan vil det fortsat være. Det vil være et samarbejde, og der vil være løbende diskussioner om, hvilken måde vi håndterer det her på,« siger hun.

Så det er ikke fordi, du ser den helt store ændring efter midnat 28. februar?

»Nej, men altså det er selvfølgelig en anden form for parlamentarisk involvering, og det er rigtig positivt, men jeg tror, at udfaldet vil være det samme, og der vil stadig være diskussioner på tværs af partierne, og det er der også i dag.«

Mange partier særligt i blå blok mener jo også, at der netop ikke har været nok parlamentarisk kontrol og diskussioner på tværs af partierne, men det er du ikke enig i?

»Det kan jeg slet ikke genkende. Sundhedsordførerne i alle partier har været involveret, der har været følgegrupper under sundhedsministeren, der er blevet lagt beregninger frem, og vi partiledere har også fået den slags materiale, så den udlægning er jeg ikke enig i.«

Flere steder bliver du her til morgen slået i hartkorn med Venstre, og der skrives, at nu vil SF og V genåbne mere. Hvad tænker du om det?

»Jeg tror ikke, at Venstre og SF har helt samme fokus i forhold til genåbning, eller hvornår det skal være. Jeg tror, at alle partier på Christiansborg vil genåbne på et tidspunkt, men at sige at nu er vi enige om, at der skal genåbnes, er at gå for langt.«