SF Ungdom langer ud efter SFs politik og retorik: Partiet anerkender bare problemerne, lyder det

Ungdomspartiet langer ud efter moderpartiets indvandrerpolitik. Fra SFs næstformænd lyder det imidlertid, at partiet blot anerkender »problemer i forbindelse med integration, kultursammenstød og negativ social kontrol.«

SFs integrationsordfører, Halime Oguz, har selv minoritetsbaggrund og har flere gange markeret sig i integrationsdebatten. Arkivfoto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over de seneste årtier er udlændinge- og integrationspolitik gået fra at splitte de store partier omkring midten til i højere grad at samle dem. Eksempelvis ønsker både Venstre og Socialdemokratiet at føre en »stram« kontrol med tilstrømningen af indvandrere.

På det seneste er også SF drejet højre om i udlændinge- og integrationspolitikken. Også for langt højre om, mener SF Ungdom.

I et debatindlæg bragt i Information tidligere på måneden skriver Anna Amalie Kühne Kjær, der er forkvinde for SF Ungdom, og Rasmus Gustafsson, der er politisk sekretær for flygtninge- og integrationspolitik i SF Ungdom, at retorikken omkring indvandrere er for hård, og at dele af den førte politik er kontraproduktiv for integrationen.

I februar havde Halime Oguz, der er integrationsordfører for SF, et debatindlæg i Altinget, hvori hun skrev, at mange muslimer har fundamentalt anderledes værdier, og at problemet er på vej ud af kontrol.

Hun skrev videre, at integrationen af indvandrere er »det største og mest altoverskyggende« problem i Danmark.

Det er et af flere eksempler på et problematisk og negativt fokus, der ifølge SF Ungdom bidrager til stigmatisering af herboende muslimer. På et mere konkret politisk plan er SFs forsvar for den omdiskuterede ghettopakke og partiets forslag om uddannelsespålæg for indvandrerkvinder udtryk for integrationspolitik, der ifølge ungdomspartiet skaber flere problemer, end den løser.

Alt i alt følger SF for ofte for tæt i hælene på Socialdemokratiets integrationspolitik, lyder det i indlægget.

I et debatindlæg bragt mandag i samme avis undrer læseren Ulla Meyrick sig også over, at SFs formand, Pia Olsen Dyhr, for nylig brugte energi på at kritisere den dårlige integration i Sverige, der ifølge partilederen udmundede i omfattende oprør og gadekampe ved anmeldte demonstrationer af Rasmus Paludan.

Læseren skriver, at det bidrager til en retorisk og politisk hetz mod befolkningsgrupper og flygtninge fra Mellemøsten, når Pia Olsen Dyhr i stedet kunne have rost danske muslimer for ikke i nævneværdigt omfang at gøre oprør, når Rasmus Paludan brænder koraner af.

Anerkender problemer

Berlingske har kontaktet Halime Oguz for at få et svar på kritikken fra hendes eget ungdomsparti, men hun ønsker ikke at kommentere på SF Ungdoms holdninger, ligesom hun heller ikke har nogen kommentar til læserbrevet.

I Dagbladet Information har SFs to næstformænd, Serdal Benli og Lise Müller, dog for nylig svaret på kritikken fra ungdomspartiet.

»SF har netop lagt sig der, hvor vi på den ene side har anerkendt reelle problemer i forbindelse med integration, kultursammenstød og negativ social kontrol og på den anden side har sagt klart fra over for virkningsløs symbolpolitik og dehumaniserende udtryk som Inger Støjbergs usmagelige kage,« skriver Benli og Müller i et debatindlæg.