SF: Regeringens fugle på taget viser bekymrende berøringsangst for klimahandling

Klimasituationens alvor er ikke gået op for regeringen, når de satser på teknologi, der endnu ikke er opfundet, mener SF.

Signe Munk, klimaordfører i SF, vil ikke vente på, at ukendt teknologi skal redde verden, så vi når klimamålene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Retningen for Danmarks internationale klimaindsats som et grønt foregangsland skal sættes, når regeringen i dag lancerer sin strategi »En grøn og bæredygtig verden«.

I klimaplanen vil regeringen tage hensyn til velstand, lighed og konkurrenceevne, som vil kræve investeringer i »modningen af nye teknologiske løsninger«. Det skriver klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed satser regeringen stærkt på, at teknologi skal hjælpe med at nå målet om en reduktion på 70 procent i udledningen af drivhusgasser i 2030.

Men ifølge SF er det et spørgsmål om at krydse fingre, når regeringen håber på, at ny og ukendt teknologi kan bidrage til at nå klimamålene.

Klimaplanen sætter ifølge klimaordfører for SF, Signe Munk, en tyk streg under, at alvoren ikke er gået op for regeringen.

»Jeg er dybt bekymret over, at regeringen ikke vil gøre mere for klimaet nu. Det ville være så nemt, hvis vi bare kunne vente på, at ny teknologi redder os. Men det er stadig fugle på taget. Regeringen aner jo ikke, om de får ret,« siger hun.

Spørger man Signe Munk, er regeringen nødt til at fremlægge en bredere vifte af tiltag, så det kan diskuteres, hvordan Danmark skal nå i mål med klimamålene.

»Helt ærligt. Vi har sat et vildt ambitiøst mål, og vi har kun ti år. Hvis vi ikke gør så meget som overhovedet muligt allerede nu, når vi det jo ikke. Regeringen skal presses og skubbes hele vejen. Men vi har før vist, at det kan lade sig gøre at rykke dem. Nu skal vi gøre det igen,« siger hun.

Regeringen selv mener, at det er afgørende med en målrettet indsats for det de kalder »teknologimodning«.

»Vores ambitiøse klimamål er ikke uden omkostninger, men med en klog tilgang kan regningen gøres mindre og håndteres, så vi har råd til både klima og velfærd. Vi vil løbende omsætte de teknologiske potentialer til flere konkrete reduktioner, men hvis vi indfrier målet udelukkende med kortsigtede løsninger, vil prisen på den grønne omstilling til gengæld blive højere, end hvad denne gennemsnitsberegning viser,« siger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Inden årsskiftet skal der forhandles klimaplaner for landbrug, transport, byggeri og offentlige indkøb, ligesom regeringen vil præsentere et oplæg til en grøn skattereform. Sammen med aftalerne om energi, industri og affald udgør disse den samlede klimahandlingsplan 2020. Frem imod 2030 vil der løbende blive fulgt op med nye beslutninger om reduktioner i alle sektorer, skriver Klimaministeriet i en pressemeddelelse.