Venstre: Nu skal det være slut med Heunickes magt over coronatiltag

Venstre vil ikke længere acceptere, at sundhedsministeren har magt over coronatiltag. Det vil partiet derfor gøre op med i et nyt udspil.

Venstre er træt af, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke træffer beslutninger, der påvirker danskerne, uden at rådføre sig med resten af Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har for meget magt over de beslutninger, der bliver truffet under coronakrisen.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, der derfor lægger op til en ny magrfordeling i et nyt udspil. En central del af udspillet handler om at danne en epidemikommission, der med sundhedsstyrelsens direktør i spidsen skal stå for at træffe de administrative beslutninger. Det skriver Politiken.

Samtidig vil Venstre sikre, at Folketinget skal konsulteres formelt ved hver større ændring af befolkningens frihedsrettigheder. Desuden skal der herske fuld gennemsigtighed og åbenhed i forhold til, hvilke anbefalinger fra ekspertmyndighederne, der ligger til grund for beslutninger.

»I dag er det meget svært at få at vide, om regeringens beslutninger er truffet efter faglig indstilling, eller om de er truffet på statsministerens mavefornemmelse. Vi vil have et opgør med den nuværende meget udanske måde at gøre det på«, siger politisk ordfører Sophie Løhde (V) til Politiken.

Inden sommerferien blev regeringen pålagt af Sundhedsudvalget at sætte gang i arbejdet med en ny epidemilov, og det blev slået fast, at magtbeføjelserne ikke skal centreres i Sundheds- og Ældreministeriet. I stedet skal der opdateres til en tidssvarende ordning med en epidemikommission, der modtager relevant rådgivning fra de sundhedsfalige styrelser.

På trods af, at lovudkastet til en ny epidemilov skulle være sendt i høring inden september, er det endnu ikke sket og i mellemtiden har Magnus Heunicke iværksat flere bekendtgørelser, der blandt andet har haft betydning for restaurations- og nattelivet, folks private fester og passagerers brug af mundbind i den kollektive trafik.

I forbindelse med restaurantionsbranchen har eksperter sat spørgsmålstegn ved, om det  giver mening at lukke netop restauranterne tidligere, ligesom restauranterne selv har efterlyst dokumentation for, at det netop er her, det giver mening at sætte hårdt ind. De blå partier har derfor krævet fuld indsigt i grundlaget for beslutningerne og de faglige argumenter for at lukke dele af erhvervslivet ned.

Det er også på den baggrund, at Venstre stiller op med sit eget forslag til, hvordan en ny epidemilov skal udformes. Og Venstres forslag bliver imødekommet af flere partier, som eksempelvis De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti skriver Politiken.

Selv siger Magnus Heunicke, at han ikke vil kommentere på forslaget om en en epidemi-kommission, inden forhandlingerne om en ny epidemilov er gået i gang, lyder det til Politiken.