Se listen: Disse nationaliteter er mindst i arbejde i Danmark

Syriske kvinder er den gruppe, som i størst grad står uden for arbejdsmarkedet. Generelt er beskæftigelsen mindre, når det gælder borgere fra ikkevestlige lande. Eksperter peger på danskernes lukkethed og Mellemøstlig kultur som forhindringer.

»I Somalia er mange vant til at klare sig selv. Vi har ikke dagpenge – der er ingen, der står klar til at hjælpe dig. Du skal selv sørge for at leve et godt liv og få et arbejde. Men pludselig er du i et system i Danmark, hvor du skal følge nogle bestemte forløb,« siger Amina Mahamoud Hassan, der er formand for den frivillige forening Globen i Aalborg, hvor nydanskere blandt andet kan få råd og vejledning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stor forskel på, hvor mange der er i job fra de forskellige nationaliteter i Danmark. Det viser en ny rapport fra Danmarks Statistik, som Berlingske i dag beskriver.

For Somalia gælder det, at blot 31 procent af kvinder i alderen 30-64 er i arbejde. For mændene er det 44 procent. Mindst beskæftigede er de syriske kvinder i samme aldersgruppe, hvor kun 18 procent er i arbejde, mens 55 procent af mændene er det. Til sammenligning er 79 procent af de danske kvinder, og 84 procent af mændene i arbejde.

GRAFIK

Disse nationaliteter er mindst i arbejde i Danmark

Syriske kvinder er den gruppe, som i størst grad står uden for arbejdsmarkedet. Generelt er beskæftigelsen mindre, når det gælder borgere fra ikkevestlige lande.

Frederik Thuesen, seniorforsker ved Vive, forklarede bl.a. at »jo mere de ligner danskerne i forhold til “moderne” synspunkter, jo højere grad er de i arbejde. Det betyder faktisk en del, og noget kunne tyde på, at det netop er en udfordring for en gruppe af nydanskere - særligt 1. generationsindvandrere - i Danmark.«

Men en af de helt store årsager til, at nydanskere har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet og risikerer at miste troen med tiden, er danskernes manglende rummelighed, lød det fra Heidi R. Andersen, som er partner ved Living Institute, der arbejder med at få særligt veluddannede nydanskere til at knække koden til dansk arbejds- og ledelseskultur i store danske virksomheder.

 

LÆS MERE