Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hej Christian (Rabjerg Madsen, miljøordfører, Socialdemokratiet, red.). Det er Hans fra Berlingske. Forstyrrer jeg?
»Nej, det er okay.«
Jeg vil egentlig bare til citat gerne spørge, hvordan du har det med at skulle tjekke med partiets pressetjeneste, før du udtaler dig på dit eget område?
Rabjerg griner: »Det har jeg ingen kommentarer til.«
Hvordan vil du sørge for, at landbruget udleder mindre ammoniak i fremtiden?
»Jeg vil slet ikke udtale mig om det.«
Det er fint at have holdninger, men som folketingspolitiker for Socialdemokratiet skal holdningerne angiveligt helst afstemmes med partitoppen, før man fortæller om dem i landets medier. Også selv om spørgsmålet drejer sig om den pågældende politikers fagområde.
Det skriver Dagbladet Politiken, som refererer en e-mail sendt fra gruppeformand Henrik Sass Larsen til partiets medlemmer af Folketinget.
»Dvs. man ikke udtaler sig – heller ikke på eget ordførerområde – medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden,« lyder det ifølge Politiken fra Sass Larsen.
Kritikere kalder det topstyring, og Dansk Folkepartis Peter Skaarup drager sammenligning med det sovjetiske »politbureau«, som skulle sikre stringens i det kommunistiske partis lederskab.
Berlingske har tirsdag kontaktet en række af Socialdemokratiets ordførere for at spørge, hvad de mener om, at de ikke uden aftale må udtale sig på eget fagområde.
Ligesom miljøordfører Christian Rabjerg Madsen afviser flere S-ordførere at udtale sig om sagen.
Der bliver stille i den anden ende af røret, da Berlingske spørger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff, hvordan han har det med som ordfører at skulle tjekke med pressetjenesten, før han udtaler sig.
»... Ved du hvad – jeg kommer ikke til at medvirke. Jeg løber igen, hej hej,« lyder det, før forbindelsen bliver afbrudt.
Heller ikke retsordfører Trine Bramsen vil tale om mundkurven.
»Det vil jeg ikke kommentere,« siger hun.
Må jeg stille et spørgsmål til dit eget ordførerområde?
»Nej, det må du heller ikke. Send mig en SMS, så kigger jeg på det.«
Det har vi aftalt
Andre tager tilsyneladende lettere på beskeden fra partitoppen.
»Jamen det er jo det, vi har aftalt. Der er vel ikke så meget mere at sige til det,« siger boligordfører Kaare Dybvad.
Så det er okay med dig?
»Ja, jeg synes, det er okay.«
Der skal rives boliger ned i udsatte områder rundtomkring. Synes Socialdemokratiet, det en god idé?
»Det er en beslutning, der ligger hos de enkelte boligforeninger. Det er ikke en beslutning, vi træffer på Christiansborg. Det er beslutninger, der er truffet rundtom i de enkelte kommuner.«
Støtter du ideen?
»Jeg støtter den aftale, vi har indgået med regeringen, men om Odense Kommune, Holbæk Kommune eller Slagelse Kommune vil rive bygninger ned, er deres egen sag.«
Okay. Jeg kan læse i Politiken, at I ikke må udtale jer om jeres eget ordførerområdet, så må du sige det, du netop har sagt, uden at have vendt det?
»Om jeg må sige, at vi støtter den aftale, vi har indgået med regeringen? Det ved jeg ikke. Det går jeg da ud fra. Jeg tager chancen og siger, at det må jeg gerne sige.«
»Det er noget pjat«
Lars Aslan, ordfører for fri- og privatskoler, mener også, det er »helt OK«, at spørgsmål fra pressen bliver vendt med partiets hovedkontor, inden man udtaler sig.
»Jeg har ikke noget imod, at vi koordinerer. Jeg oplever det jo ikke sådan, at der hele tiden er folk, der ringer og vil bestemme, hvad jeg skal sige,« siger Lars Aslan og fortsætter:
»Og det er jo ikke nyt, at vi snakker sammen om tingene, hvis der er en sag i pressen. Jeg synes, det er okay at koordinere i en valgkamp.«
Kritikere taler om topstyring. Sådan ser du det ikke?
»Nej, og det er lidt noget pjat med kritikken fra Dansk Folkeparti, for hvis der er nogen, der er topstyret, er det da DF, hvor man altid ser de samme fire mennesker i fjernsynet.«
Jeg har også et spørgsmål om friskoleområdet. I har tidligere foreslået at sløjfe tilskud til friskoler, hvor mere end 50 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk. Nu foreslår I et differentieret tilskud til friskoler, alt efter om de er placeret i nærheden af folkeskoler. Hvordan vil det ramme muslimske skoler?
»Forslaget handler om at komme skoler i provinsen til hjælp. Men vores ønske er, at de skoler, du nævner, ikke skal have noget tilskud overhovedet.«
Til Ritzau forklarer socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil, at det er en praktisk foranstaltning under valgkampen.
»Det gør da tingene utroligt meget nemmere, for vi render jo land og rige rundt. Det vil sige, at når der er klarhed over arbejdsdelingen, så risikerer man ikke, at der er for mange kokke,« siger Rosenkrantz-Theil.
I en SMS til Ritzau stemmer ældreordfører Astrid Krag i:
»Det er helt udramatisk og handler jo bare om at have tråd i, hvem der udtaler sig,« skriver hun.
Ledelsen afviser kritik
Gruppesekretær i Socialdemokratiet og forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen afviser over for Berlingske, at der er tale om topstyring fra Sass Larsens side.
»Det er noget, vi har besluttet på et gruppemøde før valget. Det er sådan set bare et forsøg på at koordinere tingene på en fornuftig måde for os alle sammen,« siger Henrik Dam Kristensen.
Så der er ikke nogen usund topstyring i Socialdemokratiet?
»Nej. Jeg har været med i mange år, og det kan man ikke.«
Nu er du jo ordfører på forsvarsområdet. Claus Hjort Frederiksen (V) har sagt, at han vil af med forsvarsforbeholdet. Hvad er jeres holdning?
»Vi vil ikke have forsvarsforbeholdet til afstemning i den kommende folketingsperiode, altså de næste fire år,« siger Henrik Dam Kristensen og tilføjer med et grin:
»Se, det kunne jeg jo sagtens svare dig på uden at skulle koordinere, ikke?«