Restriktioner forlænges med tre uger – pressemøde kl. 18

Regeringen vil forlænge de nuværende restriktioner med tre uger frem til 28. februar, oplyser partier efter møde med regeringen. Uvist om de små skolebørn får lov at vende retur. Pressemøde i Statsministeriet kl. 18

Statsminister Mette Frederiksen (S) til møde i Folketingssalen på Christiansborg fredag den 22. januar 2021.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

De nuværende coronarestriktioner og nedlukningen af Danmark forlænges med tre uger, så de gælder frem til 28. februar. Det oplyser flere partier, efter at der kl. 14 i dag har været møde mellem partierne og Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) samt Justitsminister Nick Hækkerup. (S).

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund bekræfter, at de nuværende restriktioner bliver forlænget.

»Det syntes jeg er fornuftigt set i lyset af, hvordan den britiske mutation udvikler sig. De næste tre til fire uger bliver afgørende for, hvordan den udvikler sig. Så glæder jeg mig over, at man vil afsøge muligheden for, at de mindste elever måske kan komme hurtigere tilbage i skole,« siger han med henvisning til, at en ekspertgruppe efter det oplyste nu skal regne på, om de mindste skoleklasser kan vende retur i skole inden udgangen af februar.

Også Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen bekræfter, at restriktionerne forlænges frem til den 28. februar. Han mener dog, at det er tvingende nødvendigt at få udarbejdet sundhedsfaglige vurderinger specifikt på skoleområdet, så de yngste børn kan komme tilbage til klasselokalerne.

»Man må vende bevisbyrden om. Nu må der komme tungtvejende argumenter på bordet, og der skal være specifikke sundhedsfaglige argumenter for, hvorfor man ikke kan få 0.-4.-klasse i skole. Jeg mener ikke, at det længere er tilstrækkeligt at henvise til den generelle smittesituation som argument,« siger han.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde kl. 18 og emnet her er »COVID-19 i Danmark«

Berlingske beskrev tidligere i dag, hvordan landets psykologer og børnelæger samt børne- og ungdomsorganisationer slår alarm på grund af de lukkede skoler og fritidstilbud. De oplever så pressede børn og unge, at selvskade, ensomhed, stress og mistrivsel stiger kraftigt. Og både fagfolk og flere partier appellerede derfor til, at skoler og ungdomsskoler genåbnes.

Meldingen fra mødet tidligere i dag er, at en ekspertgruppe nu skal regne på, om det kan være muligt at lade de yngste børn komme retur i skole, før de resterende restriktioner måtte blive hævet.

Ifølge Berlingskes oplysninger mødes en gruppe eksperter i aften for at påbegynde nye beregninger. Regeringens ønske og håb er angiveligt, at 0-4. klasser kan komme tilbage i skolerne i uge 6. Flere sundhedsordførere bekræfter, at der vil blive arbejdet på at få de yngste børn i skole.

Et nyt forskningsprojekt fra University of Oxford har for nylig fået danske eksperter til at diskutere, om vi snart kan sende de yngste børn tilbage i skole. Den britiske variant smitter nemlig ikke børn mere end de tidligere kendte varianter, og måske er den i det hele taget slet ikke så smitsom som først antaget, viste studiet.

Flere partier melder inden pressemødet, at det netop er her der skal sættes ind, blandt andet Dansk Folkeparti:

Også SFs gruppeformand Jacob Mark peger på vilkårene for børnene som et nøgleområde:

»Vi bakker op om yderligere nedlukning hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det. Dog har vi har bedt om, at der bliver regnet en ekstra gang på om de små børn kan komme i skole igen, ligesom vi vil have undersøgt om man kan lave kreative løsninger for de unge,« skriver han på twitter.

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.

Opdateres