Regeringen vil hæve forsamlingsforbud til 50 fra mandag

I et brev til partilederne foreslår statsminister Mette Frederiksen at hæve forsamlingsforbuddet i tre etaper hen over sommeren.

Fra på mandag skal 50 personer kunne samles, foreslår statsminister Mette Frederiksen (S) i et brev til Folketingets partiledere, hvor hun præsenterer sit udspil til, hvordan forsamlingsforbuddet skal lempes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil hæve forsamlingsforbuddet til 50 personer fra på mandag den 8. juni.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et brev til Folketingets partiledere, som Berlingske er i besiddelse af.

Regeringen foreslår at hæve forbuddet, der aktuelt er på ti personer, i tre etaper:

8. juni skal det som beskrevet hæves til 50 personer, 8. juli til 100 personer, og 8. august skal grænsen ifølge regeringen hæves til 200 personer »ved arrangementer, hvor arrangøren er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer«.

»For øvrige arrangementer og forsamlinger vil grænsen fortsat være 100 personer,« skriver Mette Frederiksen i brevet.

Statsministeren gør det samtidig klart, at det gælder for alle tre etaper, at politiets mulighed for at nedlægge opholdsforbud opretholdes sideløbende med, at forsamlingsforbuddet lempes.

»Politiet vil således fortsat have mulighed for – hvis bl.a. påbudsadgangen ikke vurderes tilstrækkelig til at forhindre fare for smitte et bestemt sted – at nedlægge opholdsforbud, sådan som det tidligere er sket på f.eks. Islands Brygge,« står der i brevet.

Partilederne havde på forhånd aftalt, at forsamlingsforbuddet skulle lempes til mellem 30 og 50 personer 8. juni, og i brevet kommer Mette Frederiksen så med regeringens udspil.

Statsministeren skriver til partilederne, at de skal komme med deres »eventuelle bemærkninger og/eller bekræfte en politisk aftale« om regeringens plan for en lempelse af forsamlingsforbuddet senest lørdag den 6. juni klokken 20.

Samtidig understreger hun:

»Regeringen ønsker samtidig med den gradvise lempelse af forsamlingsforbuddet at gøre det klart, at såfremt der sker en opblussen i epidemien, vil en opstramning af forsamlingsforbuddet forventeligt være et af de første tiltag.«

Bliver regeringens udspil vedtaget, betyder det, at det fra på mandag vil være muligt »at holde en konference med siddende deltagere eller lignende, samt at idrætten, f.eks. superligaklubberne, kan samle op til 500 personer til kampene, hvor tilskuerne sidder ned«, skriver Mette Frederiksen.

Bryllupper kan holdes i restauranter

Regeringen lægger desuden op til, at der skal indføres en række nye undtagelser for forsamlingsforbuddet, når det bliver lempet på mandag.

Det gælder f.eks. sommeraktiviteter for børn og unge, ligesom alle arrangementer, »hvor deltagerne i det væsentlige sidder ned, hvis arrangøren er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer« vil være undtaget. Det gælder både indendørs og udendørs, understreges det, og følgende tre eksempler nævnes i en såkaldt »etapeplan«, som er vedhæftet i e-mailen til partilederne:

  • Et bryllup afholdt i en restaurant eller lignende, der står for mad og lokaler.
  • En fodboldkamp på stadion med siddepladser.
  • En generalforsamling afholdt i et konferencecenter.

Derudover vil regeringen udvide den eksisterende kvadratmeterregel om maksimalt én personer pr. to kvadratmeter, som bl.a. gælder for restauranter og kulturarrangementer med siddende publikum.

»Fremover gælder undtagelsen alle lokaler, hvor kunder og besøgende i det væsentlige sidder ned, forudsat at den ansvarlige for lokalerne er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer. For udendørsområder er der som hidtil ingen kvadratmeterregel,« står der i etapeplanen.

Det sidste udestående i forbindelse med planen for, hvordan genåbningen af landet skal forløbe hen over sommeren, er dele af det indendørs idræts- og foreningsliv som f.eks. fitnesscentre og svømmehaller.

I sit brev bebuder Mette Frederiksen, at erhvervsministeren, kulturministeren og sundheds- og ældreministeren vil indlede forhandlinger om en genåbningsplan for netop disse elementer med idræts- og erhvervsordførerne med henblik på at indgå en politisk aftale senest på mandag.

Sundhedsstyrelsen: Overvej at begrænse »stærke drikke« efter 23

I e-mailen er desuden vedhæftet et notat, der indeholder Sundhedsstyrelsens vurdering af anbefalingerne til bryllupsfester,
konfirmationsfester og lignende.

»Sundhedsstyrelsen har ikke konkret vurderet de sundhedsfaglige forhold vedrørende størrelsen af forsamlinger, men vurderer, at såfremt det sikres, at Sundhedsstyrelsens smitteforebyggende foranstaltninger følges, er der ikke umiddelbart forhold, der taler imod at hæve grænsen til f.eks. 50 personer, særligt hvis der planlægges med udendørs arrangementer,« står der i notatet:

»Derudover peger de på, at man ved en udvidelse af størrelsen af fester til op til 50 deltagere kan overveje, om udskænkning af stærke drikke bør begrænses efter f.eks. kl. 23, for at sikre en optimal overholdelse af bl.a. afstands- og hygiejneanbefalinger i større forsamlinger.«