Regeringen vil droppe besparelser for 255 millioner på DR

De sidste af den forrige regerings besparelser på DR skal annulleres, foreslår regeringen i sit finanslovsforslag.

DR kan nu slippe for yderligere besparelser, hvis det står til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lægger i sit udspil til en finanslov for 2021 op til at droppe den sidste del af besparelserne på DR, som blev besluttet af den forrige regering.

DR blev i det seneste medieforlig mellem den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti pålagt at spare 20 procent på budgettet.

I udspillet til finansloven – som Berlingske er i besiddelse af – vil regeringen tage pengene fra den afsatte forhandlingsreserve på 1,5 milliarder kroner om året og gennemføre en »annullering af de forudsatte besparelser på DRs bevilling i 2022 og frem«. Der mangler planlagte besparelser for 255 millioner kroner.

Den første del af besparelsen på DR, der blev vedtaget med medieforliget i 2018, er allerede effekturet med en besparelse på 420 millioner kroner, men den næste og sidste del på 255 millioner kroner skulle først træde i kraft fra 2022.

DR har selv fremlagt en fleråsplan frem mod 2025, hvor public service-stationen ikke havde den sidste del af besparelsen på 255 millioner kroner med, som de i stedet bad om at få droppet.

Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn, begrundede ønsket med, at støttepartierne i forbindelse med regeringsskiftet havde krævet de sidste besparelser droppet.

»Da vi sad og arbejdede på vores strategi, konstaterede en ny regering og støttepartierne bag den, at flertallet bag den tidligere medieaftale er bortfaldet, og at man ønsker at forhandle en ny medieaftale. Og derfor synes vi, at det er vigtigt at være tydelige om, at vores hovedønske til nye medieforhandlinger er, at vi ikke skal gennemføre en fase 2-besparelse på yderligere 255 millioner kroner,« sagde Maria Rørbye Rønn til DR.

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde tidligere i august, at det for hende er vigtigt at styrke dansk public service. For ministeren handler det blandt andet om at få mediebrugerne til ikke bare at søge til de medier, hvor de bekræftes i deres holdninger, lød det.

»Det er rigtig vigtigt, at vi får prioriteret vores public service-midler derhen, hvor de kan medvirke til at underbygge nysgerrigheden på hinandens forskellige steder. Det handler ikke så meget om, hvem der producerer det, men hvordan de får skabt de der møder. DR er en væsentlig institution i at producere og sikre, at befolkningen også føler, at de på en relevant måde har adgang til public service,« sagde Joy Mogensen.

Regeringen præsenterer sit udspil til en ny finanslov mandag.

Regeringen vil blandt andet afsætte 9,2 milliarder kroner på finansloven for næste år til yderligere økonomiske tiltag på grund af coronakrisen og budgetterer derfor med et underskud på 0,5 procent af bnp på de offentlige finanser næste år.

Det er det maksimalt tilladte underskud, der må være på de offentlige finanser.

Læs mere om udspillet her.