Regeringen vil bruge 6,1 milliard kroner på uddannelse

Finansminister peger på tre økonomiske prioriteter på kort sigt: Uddannelse og lærlinge, klima og boliger.

Nicolai Wammen præsenterer tre hovedspor for genopretningen af dansk økonomi. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Nicolai Wammen (S) foreslår at bruge 6,1 milliard kroner på uddannelse og lærlinge samt på et direkte tilskud til virksomhederne.

Det gør han i Jyllands-Posten.

Målet er blandt andet at undgå et tab af praktikpladser.

Forslaget udgør ifølge finansministeren et af tre spor, som han ser som de vigtigste frem mod sommerferien.

- Vi ønsker sammen med arbejdsmarkedets parter at sikre de unges uddannelser og at give en vitaminindsprøjtning til dansk erhvervsliv, som har hårdt brug for støtten lige nu, siger Nicolai Wammen til Ritzau

Konkret skal det fungere således, at regeringen vil bruge 6,1 milliard kroner fra en ordning, der kaldes Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Pengene i ordningen kommer fra arbejdsgiverne. Brugen af dem skal derfor aftales med fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Milliarderne skal bruges på forskellige tiltag relateret til blandt andet praktikpladser på erhvervsuddannelser og opkvalificering.

- Det her er noget, regeringen vil aftale sammen med arbejdsmarkedets parter, og derfor mødes vi i den kommende uge. Jeg oplever, at arbejdsgiverne og arbejdstagerne er dybt bekymrede for situationen, siger Wammen.

Derudover peger Wammen på en snarlig klimapakke og regeringens udspil til renovering af almene boliger for 30 milliarder kroner som de resterende "store forløb" for regeringen i den kommende tid.

Flere partier efterlyser dog langt flere initiativer for at imødegå coronapandemiens økonomiske følger.

- Jeg er chokeret, hvis det her er regeringens ambitionsniveau, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til Jyllands-Posten.

Nicolai Wammen understreger over for Ritzau, at dette blot er ét tiltag af mange, som vil følge i den kommende tid, hvor også hjælpepakker skal afvikles og genopretningspakker skal udformes.

I Venstre ønsker man blandt andet at halvere momsen i 2020. Formand Jakob Ellemann-Jensen slog i en tv-debat torsdag aften fast, at partiet ønsker indføre et skattestop under genopretningen af økonomien.

Han stillede det som et ultimativt krav til statsministeren.

De Konservative mener også, at regeringen må komme med flere tiltag, mens de De Radikale ifølge avisen savner en samlet plan for økonomien.

Ifølge en rapport fra Finansministeriet i maj kan det offentlige underskud i Danmark ende på op mod 197 milliarder kroner i 2020.

Forudsigelserne er ifølge ministeriet behæftet med "væsentlig usikkerhed" på grund af usikkerheden omkring den økonomiske udvikling.

/ritzau/