Regeringen ønsker alle unge coronatestet i 17 hovedstadskommuner

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at der bliver sat ekstra mandskab af til test af unge op til jul.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) afholder, sammen med en række myndigheder, pressemøde om kommende restriktioner i hovedstadsområdet. Pressemødet afholdes i Eigtveds Pakhus, København, tirsdag den 1. december 2020. Tilstede på pressemødet er også regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri, afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause, borgmester i Københavns Kommune Lars Weiss og borgmester i Frederiksberg Kommune Simon Aggesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringen laver fra onsdag særlige tiltag for at få testet unge i alderen 15-25 år i 17 hovedstadskommuner for covid-19 inden jul.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på et pressemøde.

»Vi sætter ekstra mandskab af, så alle unge i de her kommuner kan blive testet inden jul.«

»Det er op mod 200.000 tests i kommunerne. Vi vil komme ud til uddannelser og gøre alt, hvad vi kan«, siger han.

Baggrunden for tiltaget er, at der har været en bekymrende stigning blandt unge, der er blevet testet positive for coronavirus.

Blandt de 17 kommuner er Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

»Der er en særlig høj smitte blandt unge mennesker. 26 procent af de smittede i København er unge.«

»Jeg ved, det er en svær tid. Man savner venner og fester. Men det er helt afgørende, at vi holder sammen og holder fast lige nu. Ikke mindst fordi en vaccine står for døren«, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren understreger, at der er tale om en opfordring til de unge, som han håber, at de vil følge. Det er altså ikke en ordre til de unge.

Den intensiverede indsats for at teste de unge begynder onsdag - i første omgang i Ishøj Kommune og Brøndby Kommune.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ser tiltagene som en logisk konsekvens af en ærgerlig udvikling.

»Når vi kigger ned på den store københavnske epidemi - som jeg kalder den - så ser vi en bekymrende udvikling, som vi ikke ser i andre regioner«, siger han.

Tiltaget er blot et blandt mange, hvoraf nogle gælder i de 17 kommuner, mens andre er på landsplan.

Blandt andet bliver både offentlige og private arbejdsgivere i de 17 kommuner opfordret kraftigt til at lade deres medarbejdere arbejde hjemme i det omfang, det er muligt.

Der bliver også lavet forbud mod undervisning på tværs af klasser i grundskolen, og på videregående uddannelser skal der være digital undervisning, når det er muligt.

Tiltagene gælder fra 7. december og foreløbig til og med 2. januar næste år.

/ritzau/