Regeringen genåbner Danmark gradvist efter påske

Danskerne skal fortsætte med at holde afstand til hinanden, hvis samfundet skal i genåbne efter påske.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Danmark vil forsigtigt genåbne efter påske, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde mandag aften.

Det forudsætter dog, antallet af indlagte med coronavirus er stabilt og ikke stiger voldsomt.

Desuden skal alle fortsætte med at være ansvarlige, holde afstand, vaske hænder og ikke mødes i store grupper, siger hun.

»Det bliver som at gå på line. Hvis vi står stille, kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt,« siger statsminister Mette Frederiksen.

Det er præcis en uge siden, at statsminister på et pressemøde lagde op til, at der ville komme en genåbning af Danmark efter påske.

»Da jeg stod her for en uge siden, indgik vi en aftale: Hvis tallene for indlæggelser med corona gik den rigtige vej, og hvis folk holdt afstand, så kunne vi efter påske gradvist, forsigtigt og kontrolleret genåbne Danmark.«

»Det her er alvorligt, men tallene for indlæggelser går stadig den rigtige vej«, siger Mette Frederiksen.

Mandag er 503 indlagt på et af landets sygehuse, og det er en færre end søndag. Ud af de indlagte er 139 så syge, at de er på en intensiv afdeling. Det er et fald på fem fra søndag.

Pressemødet bliver holdt, efter at hun tidligere på dagen orienterede partierne i Folketinget om regeringens plan for en genåbning. Hun pointerer, at planen for genåbningen er regeringens.

»Folketingets partier er orienteret, men det er regeringens plan, der bliver fremlagt i dag,« siger hun.

Genåbningen sker med anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger statsministeren.

Sundhedsmyndighederne har sagt, at det er "hensigtsmæssigt og forsvarligt at begynde en genåbning", siger hun.

Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak siger, at regeringens gradvise genåbning er baseret i en "matematisk model".

»Så vi ved, at sundhedsvæsnet ikke knækker over. Men det hviler på en vigtig forudsætning. Man skal overholde henstillingen til at nyse i ærmet, vaske hænder og nyse i ærmet. Vi skal blive ved med at passe på hinanden. Ellers risikerer vi at komme ind i den røde kurve«, siger Kåre Mølbak.

Selv om Danmark inden længe gradvist åbner op, vil danskerne skulle leve med mange restriktioner i måneder endnu på grund af coronaepidemien, siger Mette Frederiksen.

»Vi skal fortsætte med at vaske hænder, hoste i ærmet og blive hjemme, når vi er det mindste syge.«

/ritzau/