Regeringen dropper tankerne om udrejsecenter på Lindholm: »Det er penge ud ad vinduet«

For første gang siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye nu, at regeringen har droppet ideen om at placere udvisningsdømte udlændinge i et udrejsecenter på øen Lindholm. Det var »penge ud ad vinduet«, lyder det fra ministeren, der ikke vil pege på en ny placering.

Planerne om et udrejsecenter på øen Lindholm er nu endegyldigt droppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Google
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er for dyrt, og ideen om at sejle de udvisningsdømte udlændinge frem og tilbage er ikke holdbar.

Sådan lyder det nu fra den socialdemokratiske regering, der endeligt afliver ideen om at bygge et udrejsecenter på den lille ø Lindholm i Stege Bugt.

Udlændinge- og integrationsministeren har fået indsigt i rammerne for etableringen af et udrejsecenter på Lindholm og ikke fundet nogen argumenter for at etablere et center, der er markant dyrere end de eksisterende udrejsecentre, lyder det.

»Det er ret dyrt at sejle kriminelle udlændinge i pendulfart mellem Lindholm og fastlandet. En overnatning på øen koster det samme som en overnatning på et luksushotel. Men får det flere til at rejse hjem? Næppe,« lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Det er penge ud ad vinduet. Kriminelle udlændinge er ikke velkomne i Danmark. De skal rejse hjem. Jeg er klar til at gå meget langt for at sikre det. Men det skal være politik, hvor vi bruger pengene fornuftigt,« skriver ministeren.

Langt slagsmål om Lindholm

Placeringen af udvisningsdømte udlændinge i Danmark har i årevis været en politisk varm kartoffel. I øjeblikket bor de udvisningsdømte udlændinge primært på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland, men beboerne i området har flere gange kritiseret placeringen, fordi de føler sig utrygge.

I de første ti måneder af 2018 var der i alt 2.484 politianmeldelser for overtrædelse af opholdspligt og meldepligt på Kærshovedgård.

Det skulle oprettelsen af et nyt udrejsecenter afhjælpe, og i forbindelse med finanslovsaftalen for 2019 aftalte VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti derfor at bygge et nyt udrejsecenter på øen Lindholm, »som ligger mere isoleret end Kærshovedgård, og hvor der ikke er naboer i umiddelbar nærhed. Der vil ikke være færgedrift fra sidst på aftenen til næste morgen«, lød det i finanslovsteksten.

Etableringen af centret ville ske trinvist frem mod 2021, hvor det var forventet, at centret kunne tages i brug.

Siden blev placeringen kraftigt kritiseret fra mange sider. De lokale beboere i den nærliggende by Kalvehave var bekymrede over udsigten til at få udvisningsdømte udlændinge som naboer, og de røde partier kaldte beslutningen, der ville koste ca. 750 mio. kr. over fire år, for dyr symbolpolitik.

I det forståelsespapir, regeringen lavede med SF, Enhedslisten og de Radikale, fremgik det, at regeringen ville arbejde for, at kriminelle udlændinge hurtigere skulle udsendes af Danmark, og at en ny regering ville undersøge, hvor de kunne placeres, mens de opholdt sig i Danmark.

Det tolkede de tre støttepartier som et håndslag på, at Lindholm ville blive skrottet, men det er altså først nu, at Socialdemokratiet og regeringen bekræfter det.

Ingen ny placering

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, har tidligere krævet, at regeringen hurtigt udpeger en anden placering til udrejsecentret, såfremt den ville droppe Lindholm.

»Hvis regeringen ikke vil have en ø, må den finde en anden løsning. Det eneste, regeringen har gjort indtil videre, er at sige nej til øen,« sagde Skaarup i august til DR.

Tidligere på året spurgte Berlingske en række borgmestre, om de havde lyst til at huse det nye udrejsecenter. Det havde de ikke.

Og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har heller ikke på nuværende tidspunkt en placering til et nyt udrejsecenter, men understreger, at regeringen igangsætter et arbejde med at finde en anden indkvarteringsløsning, der kan være en »billigere løsning«.

Lindholm har de seneste år været lukket land for uvedkommende. Staten ejer i forvejen øen, som DTU Veterinærinstituttet har brugt til at forske i virussygdomme. I juli forlod de sidste medarbejdere fra DTU øen.

Det vides ikke, hvad øen nu skal bruges til.