Regeringen byder nye statsborgere til fest: Partier udebliver

Folketingets nye formand byder søndag nye statsborgere velkommen. Partiet Nye Borgerlige bliver væk i protest.

Statsborgerskabsdagen afholdes hvert år. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søndag er en festdag på Christiansborg, hvor Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), byder cirka 1200 borgere inklusive ledsagere indenfor.

Det er nemlig statsborgerskabsdag, hvor alle der har fået statsborgerskab i 2018 lykønskes.

Mange følges med familie og venner til arrangementet, der foregår i Christiansborgs Indre Slotsgård, hvor et stort telt er opstillet.

Arrangementet er for stort til at blive afholdt inde på Christiansborg, men de nye statsborgere vil dog senere blive budt indenfor.

»Jeg håber, I vil komme med indenfor. Så kan I tale med nogle af de politikere, som har givet jer dansk indfødsret,« siger Henrik Dam Kristensen.

Operasang, nationalsang, et dansekompagni og en optræden af blandet andet Annette Heick og Silas Holst er noget af det, de nye statsborgere oplever til søndagens begivenhed, der første gang fandt sted i 2006.

Henrik Dam Kristensen fokuserer i sin tale især på, hvilke rettigheder og privilegier borgerne nu har.

Dagen skal blandt andet være med til at præsentere det danske demokrati, og den forholdsvis nære relation mellem politikere og vælgere, som man i flere andre lande skal lede langt efter.

»Den korte afstand mellem politikere og vælgere er et karakteristisk træk ved det danske demokrati, som gør det ekstra værdifuldt,« siger Henrik Dam Kristensen.

Traditionen tro er folketingspartierne derfor også til stede ved arrangementet. Her kan de nye statsborgere få sig en snak med politikerne, som de nu er i stand til at stemme på.

»Hvis I er over 18 år, kan I stemme til Folketinget.«

»På den måde er I med til at udvikle samfundet i den retning, som I hver især synes er den rigtige. Det er nok den største gave, man får, når man bliver dansk statsborger,« siger Henrik Dam Kristensen til de fremmødte.

Nye Borgerlige, der blev valgt ind i Folketinget ved valget i juni, har dog valgt at blive væk i protest.

»Politikerne har smidt om sig med danske statsborgerskaber. At få dansk statsborgerskab er en stor gave. Den gave skal vi passe på og ikke smide om os med,« skriver Nye Borgerliges Mette Thiesen på Facebook:

»Derfor deltager Nye Borgerlige ikke i statsborgerskabsdagen i dag. Det betyder ikke, at vi ikke vil lykønske dem, der forsørger sig selv, opfører sig ordentligt, tager danske værdier til sig og kommer fra kulturer kompatible med den danske,« skriver hun.

Også Liberal Alliance, der ved valget gik fra 13 til fire mandater, var fraværende grundet mangel på mandskab ifølge Folketingets presseansvarlige.

/ritzau/