Radikal politiker deler billede fra park i København og kommer med opsang: »Tag jer sammen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Coronakrisen spreder sig verden over. Få en global overflyvning i videoen her. Video: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God lørdag-morgen.

Du har klikket dig ind på weekendens første nyhedsoverblik, skrevet færdig og klar lige til din morgenkaffe.

I dagens overblik kan du læse om prisen på et reddet menneskeliv, hvilket Cepos har forsøgt at regne sig frem til.

Du kan få en radikal opsang, hvilket jo rammer os alle i ny og næ.

Og så kan du høre, hvorfor en presset Jan Gintberg forudser en dybfølt tak til de undervisere, der normalt varetager opgaven med at undervise vores børn.

Vi begynder dog med et kort kig på nattens nyheder i overskriftsform.

  • 22 danskere, der har været strandet to uger i Peru, er natten til lørdag blevet fløjet til Europa. Yderligere danskere flyves hjem søndag.
  • USA har som det første land i verden passeret 100.000 registrerede coronasmittede. Lidt over 1.700 amerikanere har hidtil mistet livet.
  • Fox News fyrer den omstridte TV-vært Trish Regan efter hendes udtalelser om coronavirus, som hun kaldte et fupnummer.
  • I Finland har politiet nu barrikaderet regionen, hvor hovedstaden Helsinki ligger, for at stoppe smittespredningen. De næste tre uger er ind- og udrejse forbudt.
  • Danske dyreparker har ingen eller meget lidt nytte af regeringens hjælpepakker, og det kan i sidste ende betyde, at dyr må aflives for at holde parkerne kørende.

Opdaterede tal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 2.046
Indlagte i alt i Danmark: 430
Indlagte på intensiv i Danmark: 109
I respirator i Danmark: 89
Antal døde i Danmark: 52
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 597.335
Antal døde på verdensplan: 27.365

Kilde: Johns Hopkins University

Og så skal vi se på, hvilke nyheder du skal kende til i dag.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Det kan ikke nytte noget«

For første gang under den igangværende coronakrise kritiserer flere af Folketingets partier nu regeringen for at spille med alt for lukkede kort og undlade at inddrage partierne i den omfattende hastelovgivning, før den lægges frem.

Det kan man læse hos Politiken.

Til avisen siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der er bannerfører for kritikken af statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regeringshold:

»Det kan ikke nytte noget, at vi alene er hensat til en rolle, hvor vi i bedste fald bliver orienteret, nogle få timer før tingene offentliggøres. Vi bliver nødt til på danskernes vegne at kunne kvalificere de beslutninger, der tages«.

Fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lyder det:

»Vi bliver orienteret, men jeg har kun oplevet i et enkelt tilfælde at blive involveret«,

Mere om den sag hos Politiken her.

»Som at koge et æg«

Statens Serum Institut har udviklet en simpel og hurtig metode som alternativ til det udstyr, mange laboratorier mangler for at teste for coronavirus.

Det oplyste instituttet i en pressemeddelelse fredag.

Håbet er, at metoden inden for kort tid kan medvirke til at øge testkapaciteten i Danmark og andre lande, som mangler værktøjer til testene.

Metoden er ikke lige så følsom som den hidtidige standardmetode, der benyttes i første trin af en coronatest. Men det vurderes, at det har en meget lille betydning i den nuværende situation.

»Vi gør noget så simpelt som at tage en svælgprøve ved podning og varme det op til 98 grader i fem minutter. Det giver faktisk et lige så godt resultat, som hvis man kører det på de dyre, fine robotter,« forklarer overlæge Anders Fomsgaard, forsker i virus på Statens Serum Institut, til Ekstra Bladet.

Han bedyrer yderligere, at metoden nærmest er »som at koge et æg«.

»Der er lidt Macgyver over metoden. Forskning møder opfindelser,« siger han til avisen.

Mere om det her.

»Vi er allerede i gang med at forberede scenarier«

Selvom store dele af landet fortsat holdes lukket i et forsøg på at begrænse spredningen af coronavirussen, tager regeringen nu første skridt mod den tid, hvor Danmark atter skal åbne.

Allerede i den kommende uge vil finansminister Nicolai Wammen (S) således invitere partierne på Christiansborg til drøftelser af, hvordan man fra politisk hold griber opgaven an.

»Vi ønsker ikke at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt, og vi er allerede i gang med at forberede scenarier for, hvordan man kan åbne Danmark klogest – når sundhedssituationen gør det muligt,« siger Nicolai Wammen til Berlingske.

Finansministeren ønsker ikke at gå i detaljer med, hvilke præcise scenarier regeringen arbejder med, og hvorvidt der for eksempel bliver tale om en gradvis oplukning af samfundet, eller om bestemte grupper kan vende tilbage til en mere normal dagligdag før andre.

Mere om den historie her.

Hos Berlingske vurderer tre sundhedsfaglige eksperter dog, at der vil gå måneder, før Danmark kan lukkes forsigtigt op. Den triste læsning her.

Dagens opsang

Selvom langt de fleste danskere er blevet gode til at holde afstand og ikke forsamle sig i større grupper, kniber det stadig for nogle at rette ind efter myndighedernes anvisninger.

Og fredag var den så gal i Hans Tavsens Park, en offentlig park mellem Hans Tavsens Gade og Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

I hvert fald delte de Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, på Twitter et billede, han havde fået tilsendt fra parken, og her kunne man se, hvordan flere personer sad tæt på hinanden på græsset og nød solen.

»Har lige fået tilsendt dette fra Hans Tavsens Park,« skrev Hegaard og fortsatte:

»Tag jer sammen og bliv Hjemme.«

En af de mest presserende trusler

Mangel på beskyttelsesudstyr såsom mundbind er en akut trussel mod indsatsen for at redde liv under coronaudbruddet.

Sådan lød det fra chefen for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på en pressekonference fredag.

»En vedvarende mangel på personlige værnemidler er nu en af de mest presserende trusler mod vores fælles indsats for at redde liv,« sagde han.

Læs mere her.

Kolde tal

Nedlukningen af store dele af samfundet har store økonomiske konsekvenser. Men er det effektivt og prisen værd i forhold til gevinsten, hvis gevinsten måles i reddede menneskeliv?

Spørgsmålet har været diskuteret ivrigt de seneste dage. Senest har tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligesom USAs præsident, Donald Trump, sagt, at kuren ikke må blive værre end selve sygdommen.

Tænketanken Cepos har forsøgt at sætte tal på det store spørgsmål.

Resultatet, som tænketanken lægger frem, er, at vi som samfund betaler fem gange så mange penge for at redde mennesker fra coronadøden, som vi normalt er villige til at betale i sygehusvæsenet.

Læs mere om tallene hos Berlingske her.

Tre nyheder i helt kort form, der også er værd at få med

1: På grund af coronakrisen har staten givet landets kommuner lov til at bruge flere penge. Det betyder, at København går i gang med at fikse veje, legepladser og stier for cirka 350 millioner kroner rundt om i byen – opgaver som ellers lå og samlede støv.

Berlingske har den historie her.

2: Repræsentanternes Hus i Washington har som ventet stemt ja til en historisk stor coronahjælpepakke til 2.200 milliarder dollar.

Beløbet svarer til knap 15.000 milliarder danske kroner, og det er dermed den største hjælpepakke i USAs historie.

Mere hos Ritzau her.

3: Dødstallet for patienter med covid-19 tog fredag det største spring på ét døgn, men udviklingen bør »ikke forskrække« danskerne, mener eksperter.

Hovedstadsområdet er fortsat hårdest ramt. Ifølge formanden for Lungeforeningen venter der måske en ubehagelig overraskelse for Vestdanmark.

Mere hos Berlingske her.

Dagens »tak«

I Weekendavisen skriver komiker Jan Gintberg om udfordringerne med hjemmeundervisning, som mange forældre står med. Og han sender et dybfølt tak til de undervisere, der normalt varetager opgaven.

Du får to korte uddrag her:

Som utrænet indlæringsforælder føler jeg mig ret meget som en faldskærmssoldat smidt ned for at holde stand på broen ved Arnhem bevæbnet med en perleplade og et billede af Bertel Haarder. Ingen har forberedt mig på, at jeg skulle skole mine egne børn. Det er jo for fanden ikke Burkina Faso, det her.

Mit gæt er, at når karantænesluserne igen åbnes op, vil man se gråmelerede og nedslidte forældre placere små blomstergaver på dørtrinet til mange underviseres hjem. Som et lille subtilt: »Tak, men vi vidste jo ikke, det var så sindssygt.«

Hele teksten kan læses hos Weekendavisen.

Det sker i dag

10:00 Beskæftigelsesministeriet offentliggør de seneste ledighedstal
Beskæftigelsesministeriet offentliggør hver dag klokken ti, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. De seneste uger under coronakrisen har antallet været omkring tre gange så højt som normalt.

16:00 Europæiske 90er-stjerner inviterer til fest i stuerne
Konceptet »Vi Elsker 90erne« inviterer til fest hjemme i stuerne og disker op med et »Stay Home 90s Party«. Vi Elsker 90erne holder fest med online livestream med nationale og internationale DJs. Blandt dem, der optræder, er DJ Sash, DJ Rene Dif, Capella og Chief 1.

20:30 Earth Hour slukker lyset i en time
Earth Hour kæmper for klimaet, og i dag opfordrer organisationen igen hele verdens borgere til at deltage i timen, hvor alt lys skal slukkes. Timen ligger i alle tidszoner klokken 20.30 til 21.30 lokal tid, og målet er at sætte fokus på klimaforandringer. Lyset slukkes også verden over på kendte monumenter som Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York.

Det var det for i dag. Vi læses ved i morgen.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik