R-profil raser over internt dokument fra Hizb ut-Tahrir: De er latterlige og skal bekæmpes

Hizb ut-Tahrir skal bekæmpes med alle demokratiske midler, siger de Radikale, som dog tvivler på, at et decideret forbud kan lade sig gøre.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hizb ut-Tahrir, der er kendt for at tordne mod det danske demokrati, er en »latterlig anti-demokratisk gruppering«, siger de Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen:

»De benytter ironisk nok netop demokratiet til at ytre deres langt ude budskaber. De ønsker ikke integration. Det er de jo desværre ikke ene om. De skal bekæmpes med alle demokratiets midler. Og de vil tabe.«

Kommentaren falder, efter at Berlingske torsdag kan beskrive et internt dokument fra den omdiskuterede islamistiske gruppe. Dokumentet afslører en klar strategi om at modarbejde integration af muslimer i det danske samfund.

Ifølge det ikke tidligere offentliggjorte interne dokument fra Hizb ut-Tahrir, som bærer titlen »Strategien for Arbejdet i Vesten«, skal danske muslimer træde varsomt.

De risikerer nemlig i Danmark »gennem direkte sansning« at komme i berøring med og blive påvirket af »Vestens tanker, kultur og værdier«. Og »kuffar«, de vantro, vil »drukne dem i den fordærvede, lave vestlige kultur«.

Forbud har lange udsigter

Rigsadvokaten har tidligere undersøgt muligheden for at forbyde Hizb ut-Tahrir, efter at en talsmand for gruppen i Danmark blev dømt i forbindelse med omdeling af løbesedler fra Hizb ut-Tahrir om jøder med teksten: »Og dræb dem, hvorend I finder dem«.

Rigsadvokaten konkluderede, at sådanne domme ikke giver grund til at antage, at selve foreningen virker ved vold og dermed er i strid med grundloven.

I dag siger Sofie Carsten Nielsen, at regeringen og Rigsadvokaten gerne må undersøge, om det nu er muligt at forbyde gruppen på baggrund af de nye oplysninger, men hun er usikker på, om det vil kunne lade sig gøre.

»Det foreslog vi for mange år siden og fik det testet. Det kunne ikke lade sig gøre,« siger hun:

»Og det fjerner jo ikke deres ideer. De skal bekæmpes med god integration. Ved at støtte alle gode kræfter, der netop modarbejder dem og arbejder for ligestilling, ligeværd og lige rettigheder.«

Også direktør i den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, har i dag over for Berlingske betvivlet, at gruppen kan forbydes.

»Det er selvfølgelig kontroversielle holdninger, der strider mod grundlæggende værdier i Danmark, men det er ikke strafbart i sig selv,« har han sagt og peget på, at der intet sted i strategidokumentet er nævnt hverken kamp mod det jødiske folk eller voldelige aktiviteter.

»Med forbehold for fortolkningen af diverse islamiske teologiske begreber, kan jeg ikke umiddelbart se noget i dokumentet, der kunne give anledning til at forbyde dem i henhold til Grundloven,« sagde Jacob Mchangama til Berlingske.