Polsk valgresultat bekymrer SF-politiker: »Man bevæger sig længere væk fra menneskerettigheder og retsstatsprincipper«

Den konservative Andrzej Duda har vundet præsidentvalget i Polen, og det vækker bekymring hos Kira Marie Peter-Hansen, som er medlem af Europa-Parlamentet for SF. Hun frygter for seksuelle minoriteters rettigheder i landet, men mener ikke, at EU kan fordemme landet.

Kira Marie Peter-Hansen er medlem af Europa-Parlamentet for SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Mandag formiddag stod det klart, at Polens siddende præsident, Andrzej Duda, havde opnået genvalg til posten ved søndagens præsidentvalg med et flertal på 51,2 procent af de polske stemmer.

Andrzej Duda repræsenterer en konservativ politisk linje, og hans og den siddende nationalkonservative polske regerings kritikere har i de seneste år særligt talt dunder mod nye reformer, som har givet den polske regering en fortsat større magt over landets retssystem.

Kira Marie Peter-Hansen, som er medlem af Europa-Parlamentet for SF, ærgrer sig over Dudas sejr, idet det ifølge hende er endnu et eksempel på, »at de progressive kræfter taber«, når der er valg i Østeuropa.

»Jeg er bange for, at man bevæger sig længere væk fra menneskerettigheder og retsstatsprincipper, og at man kommer til at se, at de indgreb, der har været mod retsstaten, bliver værre,« siger Kira Marie Peter-Hansen.

Lignende indgreb har man ifølge hende set i Ungarn, hvor landets premierminister, Viktor Orbán, blandt andet er blevet kritiseret for at indskrænke pressens og retssystemets uafhængighed af regeringen.

Men selv om SF-politikeren ikke bryder sig om det polske valgresultat, mener hun ikke, at EU eller den danske regering skal fordømme valget. Dog er hun særligt bekymret for seksuelle minoriteters rettigheder i Polen fremover, eftersom Duda under valgkampen blandt andet har udtalt, at »LGBT-ideologi« er mere ødelæggende end kommunistisk indoktrinering.

Flere kommuner i Polen er blevet erklæret for »LGBT-fri zoner« af de lokale myndigheder, og hvis det viser sig, at landet i den kommende tid bliver et fortsat sværere sted at være en seksuel minoritet, mener hun, at EU skal gribe ind.

»Vi kan ikke fordømme demokratiske valg eller fordømme politiske ledere, der er valgt af demokratiske flertal, men der er altid et mindretal i politik, og jeg mener, at vi har et stort ansvar for at beskytte deres basale rettigheder, hvis politikere og stater begynder at knægte dem,« siger Kira Marie Peter-Hansen.

Polen og andre østeuropæiske lande har siden Murens fald taget mange af de vesteuropæiske værdier til sig. Risikerer man ikke bare at udstøde de lande igen, hvis man kritiserer dem, så snart de afviger det mindste fra vores værdier?

»Det er der en risiko for. Jeg er bekymret for, at man skubber både Polen, Ungarn og mange af de østeuropæiske lande væk fra det europæiske fællesskab og hen mod for eksempel Rusland, hvis man griber ind.«

Hun mener alligevel, at EU har en særlig pligt, når det handler om menneskerettigheder frem for andre politiske uenigheder om for eksempel arbejdsmarkedspolitik.

»Hvis EU begynder at acceptere, at retten til fri abort eller retten til at være homoseksuel ikke findes i et eller flere medlemslande, så synes jeg ikke, der er ret meget tilbage af det europæiske fællesskab, siger hun.