Pernille Vermund satser stort: Jeg trækker mig, hvis Nye Borgerlige ikke kommer i Folketinget

Nye Borgerliges fremtid i dansk politik er usikker. Selvom målinger sender partiet og partiformand Pernille Vermund i Folketinget, kan Stram Kurs fremgang føre til Nye Borgerliges nedgang. Nu siger Vermund, at hun trækker sig, hvis det ender med en valgfiasko.

Aabenraa Kommune er Dansk Folkeparti-land. Kristian Thulesen Dahl (DF) på rundtur i Sønderjylland. Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pernille Vermund er ikke i tvivl.

Når danskerne går til valg, sender de hende enten i Folketinget eller ud af rollen som partiformand.

For hvis Nye Borgerlige glipper en plads i Folketinget ved det kommende valg, trækker hun sig fra sin post.

Det siger hun under et interview med Berlingske i forbindelse med podcastserien »Mød Partilederen«.

Her får hun stillet spørgsmålet »træder du tilbage fra Nye Borgerlige, hvis I ikke kommer i Folketinget?«, og svaret er et bestemt »ja«.

Sammen med Peter Seier Christensen stiftede Pernille Vermund Nye Borgerlige i efteråret 2015 og havde efter ét enkelt år nok stemmer til at være opstillingsparate.

Nu står partiet over for deres første folketingsvalg, hvor de skal have mindst to procent af stemmerne for at blive valgt ind i Folketinget. Meningsmålinger fra starten af maj viser varierende resultater: Ifølge én måling står Nye Borgerlige til at få 2,6 procent af stemmerne, mens en anden tildeler partiet hele 6,3 procent.

Alligevel er det ikke sikkert, at Nye Borgerlige bevæger sig over spærregrænsen, for analytikere peger på, at Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs kan tage stemmer fra partiet.

Krav til Løkke

I efteråret meldte Pernille Vermund, at partiet har tre »ufravigelige krav« til den statsministerkandidat, partiet vil pege på:

Der skal indføres et asylstop, kriminelle udlændinge skal udvises konsekvent efter deres første dom, og udlændinge skal forsørge sig selv.

I interviewet med Berlingske bekræfter Pernille Vermund, at kravene stadig er afgørende. Partiet peger på Lars Løkke Rasmussen (V), men han har allerede sagt, at han ikke vil indfri kravene, da det vil bryde med internationale konventioner.

»Hvis han ikke vil indfri vores tre krav, så må han søge opbakning et andet sted, eller også må han udskrive et nyt valg. Hvis han søger opbakning et andet sted, så er det hans ansvar og hans beslutning. Så må man sige, at det er ham, der tager ansvaret for at fortsætte ad den vej, han fører i øjeblikket, hvor vi år for år oplever, at problemerne bliver større og ikke mindre,« siger Pernille Vermund.

»Hvis han så vælger at udskrive valg, som er den anden mulighed, så bliver det første gang danskerne, siden Udlændingeloven blev indført i 1983, har mulighed for at stemme om, hvorvidt vi skal fortsætte denne her afvikling af vores samfund, eller om vi skal løse det fra bunden,« siger hun.

Pernille Vermund vil ikke gå på kompromis med »fuldstændigt grundlæggende værdier«. Dog er det ikke klart, hvem Nye Borgerlige vil pege på, hvis Lars Løkke Rasmussen fortsat ikke vil imødekomme partiets krav:

»Jeg synes, det er lidt vildt, at det her skal være en partipolitisk sag, når man kan se, hvordan vores grundlæggende rettigheder, religionsfrihed, frihed til at forsamle os og vores ytringsfrihed stille og rolig bliver knægtet af folk, der kommer udefra og mener, at de her rettigheder ikke er det samme værd, som deres religion og religiøse love,« siger hun.

Hør meget mere i »Mød Partilederen« - en politisk podcast, hvor Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard stiller partilederne de spørgsmål, danskerne gerne vil have svar på. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.

Du kan også finde flere afsnit af »Mød partilederen« her.