Pernille Vermund havde smidt sine medlemmer ud, hvis de havde råbt ad en begravelse – men noget undrer hende

Det er helt ved siden af at råbe under en begravelse. Det slår Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund fast. Men der er alligevel noget i forløbet ved fredagens Stram Kurs-demonstration, som virker mærkeligt, mener hun.

 

Havde et medlem af Nye Borgerlige råbt skældsord under en muslimsk begravelse, var vedkommende blevet smidt ud af det indvandringskritiske parti. Det siger partiets formand, Pernille Vermund, der dog samtidig undrer sig over forløbet fredag, hvor en Stram Kurs-demonstration faldt sammen med, at en ligvogn ankom.

»Det er usympatisk og virker meget besynderligt, at man, når en ligvogn med en kiste kører ind, så ikke tænker, at det ikke er her, vi skal stå og demonstrere,« siger Pernille Vermund.

Politikere fra alle sider af Folketinget har skarpt kritiseret Stram Kurs-medlemmernes opførsel, der fandt sted i forbindelse med en demonstration ved Det Islamiske Trossamfunds lokaler på Dortheavej i København. Her fejrede medlemmer af Stram Kurs femårsdagen for terroristen Omar el-Husseins død, efter at han stod bag angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Men da en sort rustvogn kørte ind og parkerede foran demonstranterne, begyndte de at råbe skældsord efter de muslimer, der var til stede.

»Det gavner ikke nogen sag, og hvis man gerne vil have folk til at få øjnene op for, hvilke udfordringer vi står over for, så skal man ikke vælge metoder og aktiviteter, som virker direkte frastødende på de fleste danskere,« siger Vermund.

Paludan: »Politisk setup«

Ifølge et filmklip er Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan ikke selv med, da begivenhederne på Dortheavej udspiller sig. Han har siden sagt, at han ikke tror på, at der var tale om en begravelse, men om et »politisk setup«.

»Rasmus Paludan er ude at stille spørgsmål ved, om der var et barn i kisten, og det vil jeg slet ikke gå ind på. Hvis der er en ligvogn og en kiste, er det nok til, at man siger, at det ikke er her, man skal stå,« siger Vermund.

Men et sted undrer hun sig. Vermund mener, at det er besynderligt, at en ligvogn kører ind på et sted, hvor politiet har tilladt, at Stram Kurs afholder en demonstration. Hun kan heller ikke forstå, hvorfor der ikke er pårørende til stede ved ligvognen.

»Set fra et dansk perspektiv virker det åbenlyst mærkeligt, at man lader en ligvogn stå på den måde, uden at forældrene er der. Og det virker underligt, at politiet har givet tilladelse til en demonstration under en begravelsesceremoni,« siger Vermund.

Khalid Alsubeihi, der er kendt for sit nødhjælpsarbejde i Syrien, var selv til stede ved moskeen fredag eftermiddag – ved denne lejlighed som arrangør af en lille moddemonstration rettet mod Stram Kurs under navnet »Stop dæmoniseringen af muslimer«. Han bekræfter over for Berlingske, at der »100 procent sikkert« var tale om en barnebegravelse.

Beskyttet for 100 mio. kr.

Rasmus Paludan er under intensiv beskyttelse af politiet.

Alene i perioden fra 1. januar 2019 og til folketingsvalget i juni i fjor brugte politiet mere end 100 mio. kr. på at sikre ham retten til at demonstrere. Det er der ingen mulighed for at lave om på, slår Vermund fast.

»Det er ret vildt, at vi har så stort et trusselsbillede i Danmark. Der er ingen tvivl om, at truslen fra voldsparate muslimer er så stor, at det er nødvendigt. Det er politikerne, der bærer ansvaret for, at det er kommet så vidt, og nu betaler vi prisen for det,« siger Vermund.

Ved valget sidste år fik Nye Borgerlige 2,4 pct. af stemmerne og blev valgt med fire mandater. Stram Kurs nåede med 1,8 pct. ikke over spærregrænsen.