Partifæller ser tidligere ungdomsformand som mulig ny LA-leder

Ungdomsformand og LA-politiker Henrik Dahl ser Alex Vanopslagh som mulig Samuelsen-efterfølger.

Flere fremtrædende medlemmer af Liberal Alliance peget på den tidligere for for LAs ungdom, Alex Vanopslagh, som ny politisk leder i partiet. Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter Liberal Alliancens katastrofevalg ser flere partifæller en mulig ny LA-leder i Alex Vanopslagh, der opstillede i Vestjyllands Storkreds og er tidligere ungdomsformand.

Det fortæller LA-folketingsmedlem Henrik Dahl og landsformand for partiets ungdomsorganisation Signe Bøgevald Hansen.

Partiets leder, Anders Samuelsen, er ikke blevet valgt ind i Folketinget.

Og det er langt fra givet, at hans mulige efterfølger skal være Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der ellers længe har stået som partiets kronprins, mener de to LA-medlemmer.

»Den politiske leder skal jo komme fra vores folketingsgruppe, og Alex Vanopslagh er helt oplagt. Han har været formand for vores ungdomsorganisation og har ført et fantastisk valg i Vestjylland,« siger Henrik Dahl, der selv ligger på vippen i forhold til at komme ind.

Ved folketingsvalget er partiet gået fra 7,5 procent af stemmerne til blot 2,3, og mange profiler - heriblandt Joachim B. Olsen - er ikke kommet ind igen.

»Jeg synes, at ledelsen skal gå af, sådan så vi kan få et opgør med den nepotisme, som har været totalt ødelæggende for partiet,« siger Henrik Dahl.

»Det har været Anders' (Samuelsen, red.) familie og venner, der skulle tilgodeses som ministre. Det har ikke været noget som helst med kompetence. Hvorfor i alverden blev Joachim (B. Olsen, red.) ikke udnævnt til minister? Han er en af de mest kompetente MF'ere overhovedet.«

Ungdomsformand Signe Bøgevald Hansen peger også på flere politiske »svigt« i løbet af den seneste valgperiode, hvor man en del af tiden sad i regering.

»Der er sket et svigt i forhold til den identitet, man har haft i LA,« siger hun.

Bøgevald Hansen mener, at et ledelsesskifte kan komme på tale.

»Man skal i hvert fald finde en ny linje og en linje, hvor man genopfinder sin identitet og det liberale projekt,« siger hun.

Og det kunne være med en ny leder?

»Ja, helt bestemt.«

For eksempel som Vanopslagh?

»Ja, han kunne være et godt bud.«

Til TV Midtvest udtaler Vanopslagh, at han er åben overfor idéen.

»Jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik. Og det har jeg sådan set heller ikke nu,« siger han til lokalmediet.

Vanopslagh ønsker imidlertid ikke at kommentere Dahls udtalelser til Ritzau, da han afventer fintællingen af stemmerne.

/ritzau/