Efter katastrofalt valg: Henrik Dahl beskylder Samuelsen for nepotisme

LAs udenrigsordfører Henrik Dahl mener ikke, at Anders Samuelsen kan fortsætte som formand. Han beskylder ham for nepotisme og kalder valget af Thyra Frank »til grin«. Han frygter, at Liberal Alliance vil bryde sammen uden en ny ledelse.

Henrik Dahl retter en skarp kritik af Anders Samuelsen og beskylder ham for nepotisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Liberal Alliances folketingsmedlem og udenrigsordfører Henrik Dahl retter ovenpå gårsdagens katastrofale valgresultat for LA en direkte og skarp kritik mod partiets formand Anders Samuelsen og hans ledelse af partiet.

Det skriver DR.

Ifølge Henrik Dahl har Liberal Alliance været »fuldstændig gennemsyret« af nepotisme, »der kommer fra Anders (Anders Samuelsen red.).«

»Det er jo i egentlig forstand nepotisme at udnævne familiemedlemmer til ministerposter for eksempel (kulturminister Mette Bock er Anders Samuelsens søster, red.), men i lidt videre forstand er det jo også nepotisme at gøre Thyra Frank til minister for eksempel,« siger han til DR.

Henrik Dahl mener, at valget af Thyra Frank som sundheds- og ældreminister har været stærkt kritisabelt. »Vi har været til grin,« siger han.

»Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister. Og vi har gået og været til grin i tre år, fordi Thyra var minister, fordi det her nepotistiske princip bare skulle gennemføres,« lyder det fra Henrik Dahl.

Han tror, at Anders Samuelsens valg af henholdsvis hans søster Mette Bock og Thyra Frank er skyld i, at vælgerne har fravalgt Liberal Alliance ved stemmeurnerne.

»Vælgerne er jo ikke dumme. Det er jo til grin, at det skal være på den måde. Altså - kejser Nero udnævner sin hest til senator, det er selvfølgelig lidt mere skørt, men det er jo sådan noget på linje med det, vi snakker om,« siger han til DR.

En ny formand

Over for Radio24syv understreger Henrik Dahl, at han ikke kan se Anders Samuelsen fortsætte som formand. Han frygter, at partiet vil bryde sammen, hvis LA ikke får en ny ledelse.

»Der er jo mange ting, der er gået galt. Helt grundlæggende har regeringsdeltagelsen jo bare været en total katastrofe, som har ført til, at vi virkelig er gået tilbage i meningsmålingerne,« siger han til DR.

Han ser ikke sig selv som en mulig kandidat til en ledelsespost. Alderen står i vejen, oplyser den 59-årige udenrigsordfører. Han peger i stedet på Alex Vanopslagh til at sætte en ny kurs for partiet.

»Altså Alex (Vanopslagh, red.) var en utroligt god formand for LAU i sin tid, så jeg tror da sagtens, at han kan omskoles til at være en god leder af LA også,« siger han til DR.

Overfor Politiken sår han tvivl om, hvem der bør være partiets næste politiske leder, når nu Anders Samuelsen ikke står til genvalg. Han mener ikke, at det skal være den erklærede kronprins, Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

»Vi har haft en ledelse, der har tabt tre valg træk. Jeg ved ikke, hvor meget fidus jeg har til folk, der har tabt tre valg i træk. Så er man måske klar til en udskiftning,« siger Henrik Dahl til Politiken.

Henrik Dahl mener, at det er decideret nepotisme, at Anders Samuelsens søster, Mette Bock, blev kulturminister i VLAK-regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

På spørgsmålet om, hvorvidt Simon Emil Ammitzbøll-Bille skal tage over efter Anders Samuelsen, svarer Henrik Dahl:

»Det synes jeg ikke. For vi har tabt tre valg i træk.«

Dermed henviser han til, at LA er gået tilbage ved både det seneste kommunalvalg, EP-valg og folketingsvalg

Liberal Alliance har mistet ni af sine hidtidige 13 mandater og ender derfor på blot fire. Ligeledes må partiet sige farvel til finans- og udlændingeordfører Joachim B. Olsen, som er opstillet i Københavns Omegns Storkreds, hvor LA har mistet sit ene mandat. Det samme gør sig gældende for partiets gruppeformand og politiske ordfører, Christina Egelund, der er opstillet i Nordjyllands Storkreds.

LAs beskæftigelsesordfører Laura Lindahl ser ud til også at skulle forlade posten i Folketinget, men ifølge Ritzau kan hun reddes af den finoptælling, der finder sted i løbet af torsdag.

Selv balancerer Henrik Dahl på vippen, da han er stillet op i Sydjyllands Valgkreds, hvor LA står til kun at få ét enkelt mandat. De personlige stemmer, der bliver talt op i løbet af torsdag, bliver afgørende for, om det er Dahl eller kredsens spidskandidat, Varde-byrådsmedlemmet Steen Holm Iversen, der løber med mandatet.