Overblik: Mette Frederiksen kalder velfærden slidt

Statsministerens åbningstale kredser især om, at tilliden i samfundet ifølge hende er under pres.

Tirsdag åbnede Folketinget med en kort tale fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. Derefter gik statsminister Mette Frederiksen på talerstolen. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Statsminister Mette Frederiksen (S) indleder tirsdag folketingsåret med en tale foran Folketingets medlemmer og dronning Margrethe.

Ifølge statsministeren er talen ikke klassisk, da hun undlader at opremse regeringens lovkatalog. I stedet fokuserer hun på enkelte emner, der her findes i et overblik:

Tillid

Tilliden i samfundet er ifølge statsministeren under pres.

Det kræver blandt andet, at den offentlige sektor styrkes. Velfærden er blevet slidt, og derfor skal den udbygges ifølge regeringen. Det skal blandt andet ske med 1000 ekstra sygeplejersker.

Statsministeren understreger også, at regeringen vil følge op på løftet om retten til tidligere pension for nedslidte, som var regeringens store valgløfte.

Regeringen vil arbejde for at fjerne »minuttyranni« i ældreplejen, hvor medarbejderne kun kan bruge cirka halvdelen af tiden med de ældre. Resten af tiden går ifølge statsministeren med at dosere medicin, dokumentation og andet papirarbejde.

Statsministeren siger, at Danmark har brug for en nærhedsreform.

Hun spørger blandt andet fra talerstolen:

»Hvad er vigtigst: Tid til omsorg? Eller dokumentation og rettigheder?«

Styrkelse af skattevæsenet

Regeringen vil tilføre skattevæsenet endnu flere penge, herunder til it-løsninger og flere ansatte.

»Vi skal sætte ind alle steder, hvor tillid er afløst af mistillid. Vores skattevæsen. Det er ikke alene it-systemer, der har fejlet. Det er ikke bare nogle forbrydere, der har stjålet af kassen.«

»Det er den helt fundamentale tillid til, at fællesskabet fungerer. Der ligger mange års genopretning forude. Det er sagt før. Det bliver svært. Det er også sagt før. Men opgaven er der. Vi skal løfte den sammen.«

»Skattesnyd skal opdages. Og straffes. Det kræver, at kontrollen er tilstrækkelig. I morgen offentliggør vi regeringens finanslovsforslag. Her vil vi tilføre skattevæsenet endnu flere penge,« siger Mette Frederiksen.

Udlændingepolitikken

Statsministeren remser statistikker op om kriminalitet i Danmark blandt udlændinge.

Hun nævner vanvidskørsel, trusler, knivstikkeri, bandeopgør og eksplosioner som ting, der ikke må blive hverdag i landet.

Regeringen vil ifølge statsministeren føre en stram udlændingepolitik, som et flertal i Folketinget allerede bakker op om.

Mette Frederiksen lover i talen, at hun vil fortsætte en stram udlændingepolitik, og at afviste asylansøgere skal rejse hjem.

»Jeg vil sige helt klart til befolkningen: I kan have tillid til, at jeg vil føre den stramme udlændingepolitik, som et flertal bakker op om.«

»Og vi har brug for at gå videre endnu. Regeringen vil se på, hvordan vi kan stramme lovgivningen over for vanvidskørsel, syrienkrigere og bandekriminalitet,« siger hun.

Hun understreger dog, at hun er statsminister for hele Danmark, og de personer, der ifølge hende er integreret, bidrager og indgår i samfundet og skal anerkendes.

Klimakrisen

Regeringen tager klimakrisen alvorligt og den vil undgå at svigte ungdommen, siger statsministeren.

Klimakampen skal være fælles, så både virksomheder og pensionskasser investerer på det grønne område. Politikerne skal arbejde i samme retning, og derfor skal klimaloven på plads inden jul.

Regeringen vil afsætte en milliard til klimaforskning, som den allerede har bebudet.

»Børn og unge kræver forandring. Nu skal vi levere.«

Det er nogle af de ord, statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag bruger om klimaet i sin tale i anledning af Folketingets åbning.

»Vi skal vise vores børn, at vi tager klimakrisen og de grønne udfordringer alvorligt.«

»For hvis vi ikke kan løse de problemer, som de unge har bedt os om at løse, så svigter vi ikke alene de unge. Så svigter vi troen på fremtiden. Hvis vi, der har muligheden, undviger ansvaret, så nærer vi afmagten.«

»I stedet skal vi påtage os håbet og viljen,« siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen siger samtidig i sin tale tirsdag, at hun fornemmer en stigende politisk vilje til at gøre noget ved klimaproblemerne. Også uden for Christiansborg.

»Danmark har verdens bedste grønne virksomheder. Og nu skal vi have resten af erhvervslivet med. Landbrug. Industri. Transport. Søfart. Alle de store brancher. Forpligtende partnerskaber. Det har erhvervslivet allerede sagt ja til.«

»Pensionskasserne. Som forvalter de penge, vi skal leve af i fremtiden. Det giver god mening, at de investerer pengene, så vi har en fremtid.«

»Det gør de. Pensionskasserne sikrer et svimlende milliardbeløb til grønne investeringer,« siger statsministeren.

En klimalov skal forhandles på plads inden jul, og derefter skal en klimahandlingsplan udarbejdes.

/ritzau/