Ordførere raser over Heunickes forkerte forklaring: »Det er jo helt vildt«

Folketingets sundhedsordførere er stærkt utilfredse med, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er kommet med en forkert forklaring på, hvorfor man ikke har lavet beregninger på flere genåbningsscenarier, herunder at sende flere elever tilbage i skole.

 
På et pressemøde 24. februar forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvorfor regeringen ikke har regnet på, hvad det vil betyde for smitten at sende 5. til 8. klasser tilbage i skolerne. Denne forklaring bliver nu skudt ned af medlemmer af regeringens referencegruppe. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Regeringens ageren i forbindelse med genåbningen er »ekstremt blokerende«, »dybt kritisabel« og »ærgerlig«.

Det siger flere sundhedsordførere, efter at Berlingske har kunnet fortælle, at regeringens egne eksperter i den faglige referencegruppe skyder sundhedsminister Magnus Heunickes (S) forklaring ned om, hvorfor der ikke er lavet beregninger på at sende 5. til 8. klasserne tilbage i skole.

Medlemmer af den faglige referencegruppe slår således fast, at det er en »politisk beslutning«, hvilke scenarier, der regnes på. Og det går stik imod sundhedsministerens forklaring om, at »der er blevet regnet på det, som er kommet fra eksperter«.

»Det er jo helt vildt og ekstremt blokerende for den politiske debat og genåbningsprocessen, når regeringen bruger beregningerne som et politisk redskab,« siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

»Man bør hurtigst muligt indkalde partierne«

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener, at regeringens ageren »vanskeliggør processen« med at lave den bedst mulige genåbning, mens Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, er træt af forkerte forklaringer.

»Det er nemt at sige, at man gør det, myndighederne anbefaler, når de kun anbefaler det, regeringen har bedt dem om at regne på. Det er dybt kritisabelt,« siger hun.

Også hos Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund »ærgerlig« over situationen.

»Det er klart, at man ikke kan lave brede aftaler, hvis ikke de øvrige partier kan være med til at bestemme, hvilke scenarier der skal regnes på,« siger han.

Regeringen forhandlede tirsdag med Folketingets partier om den delvise genåbning 1. marts, hvor en samlet blå blok endte med at blive »smidt ud« af justitsminister Nick Hækkerup (S), fordi regeringen ikke var villige til at rykke sig fra Indsatsgruppens indstillinger.

På baggrund af den nye viden om beregningerne mener Per Larsen, at regeringen bør indkalde partierne igen.

»Man bør hurtigst muligt indkalde partierne til en drøftelse om, hvad man skal have beregnet, så vi kan få noget fast grund under fødderne i forhold til, hvad smitterisikoen er ved de forskellige scenarier.«