Onsdag aften skred Lars Løkke til tasterne og angreb Ekstra Bladet: »Kan det blive mere ulækkert?«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Umiddelbart efter at Jesper Petersen havde skrevet på sin Facebook-side om et 20 år gammelt forhold til en 15-årig pige, skred tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen til tasterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til denne torsdags nyhedsoverblik.

I dag skal vi forbi en noget hæsblæsende onsdag aften, hvor flere sager i relation til #metoo-debatten udspillede sig på Christiansborg.

Men først skal vi forbi dagens coronatal.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 37.003 (+630)
Indlagte: 122 (-6)
Indlagte på intensiv: 16  (+1)
Antal døde: 690 (+2)
Bekræftede smittede på verdensplan: 41.171.093
Døde på verdensplan: 1.130.597

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her. Og så videre til dagens store historier:

Flere sager

Onsdag aften eksploderede nyhederne, efter at de Konservatives Orla Østerby blev frataget alle sine ordførerposter.

Det oplyste partiet i en pressemeddelelse. Heraf fremgik det, at det er partikollegaen Brigitte Klintskov Jerkel, som er blevet krænket af Østerby.

Det skete over et års tid omkring 2017.

Det uddybes ikke, hvad den grænseoverskridende adfærd bestod i. Det oplyses dog, at nogle af episoderne har været fremme i pressen. Brigitte Klintskov Jerkel har tidligere fortalt Berlingske om episoder med to mandlige kollegaer, hvor hun fortalte, at den ene lagde sin hånd på hendes ryg og fortalte, han havde lyst til hende.

Orla Østerby udtalte i pressemeddelelsen, at han ville »undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende«. Han huskede ikke de nævnte episoder, fremgik det.

Også i Socialdemokratiet måtte endnu en person stå frem. Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, skrev således onsdag aften på Facebook, at han som 20-årig havde sex med en 15-årig pige, der var elev på en skole, hvor han selv havde været lærervikar. I opslaget skrev Jesper Petersen, at »Ekstra Bladet er på vej med en artikel om en meget privat del af mit ungdomsliv for 19 år siden«.

***OPDATERING*** Ekstra Bladet har valgt ikke at bringe historien alligevel, skriver chefredaktør Poul Madsen. Jeg er...

Posted by Jesper Petersen on Wednesday, October 21, 2020

Kønsforsker på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke udtalte sig om sagen til Berlingske.

»Dette opslag siger noget om den frygt og rædsel, der spreder sig blandt mænd. Og herunder særligt mænd i magtfulde positioner som i eksempelvis politik,« sagde han.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Kan det blive mere ulækkert?«

Umiddelbart efter at Jesper Petersen havde skrevet på sin Facebook-side, skred tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til tasterne.

Her langede Løkke kraftigt ud efter Ekstra Bladet, fordi det var den avis, der havde kontaktet Jesper Petersen om historien. I opslaget spurgte den tidligere statsminister retorisk: »Kan det blive mere ulækkert?« Det gjorde han på baggrund af en Twitter-diskussion mellem ham og ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen.

Pas nu på. For tiden pågår der en helt nødvendig diskussion om sexisme, machokultur og misbrug af magtposition. Det er...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Wednesday, October 21, 2020

»Lad os få en nødvendig og sober diskussion om helt påtrængende ligestillingsmæssige udfordringer i Danmark, men fri os for, at tabloidpressen misbruger det.«

Berlingske talte også onsdag aften med Poul Madsen, der sagde, at avisen ikke havde tænkt sig at bringe historien om Jesper Petersen.

»Vi har researchet en historie om noget, der foregik for 20 år siden i Sønderborg, da Jesper Petersen var lærervikar.«

»Jeg vurderede, efter at historien var lavet, at historien var for gammel. Og derfor kommer der ingen historie om ham på Ekstra Bladet,« lød det fra Poul Madsen.

Socialdemokratiet var dog ikke enigt i udlægningen. Læs hele artiklen her.

Maskestudie afvist af toptidsskrifter

Vi fortsætter videre til dagens Berlingske, hvor vi i dag kan fortælle, at et stort dansk maskestudie er blevet afvist af tre toptidsskrifter.

Forskerne bag et stort og enestående dansk studie om effekten af at bære maske har endog meget store vanskeligheder ved at få deres forskningsresultat offentliggjort.

En af de deltagende professorer i studiet medgiver, at det fortsat hemmeligholdte forskningsresultat kan opfattes som »kontroversielt«.

En af de forskere, der har været involveret i studiet, oplyser til Berlingske, at det færdige forskningsresultat er blevet afvist af mindst tre af verdens absolut førende medicinske tidsskrifter. Læs historien her.

Ellemann blander sig i krænkelser

Dagbladet Politiken kan i dag fortælle, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil blande sig sagerne om krænkelser og overgreb i ungdomspartier.

En dokumentarserie på TV 2 vil således torsdag afsløre flere overgreb og krænkelser i en række ungdomspartier, herunder Venstres Ungdom.

I TV 2s dokumentar fortæller en kvinde om en oplevelse, hun havde i Venstres Ungdom. Her gennemførte en mand et samleje med hende – selv om hun forsøgte at sige fra, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Jakob Ellemann-Jensen er ifølge Politiken chokeret over beretningerne i dokumentarserien.

»Der er altid, når man taler politik og organisation, en grænse mellem Venstre og Venstres Ungdom. Vi er ikke den samme forening, men vi udspringer af den samme ideologi, og vi har som navnene indikerer et meget tæt forhold. Men det her, det er noget, jeg kommer til at blande mig i. Jeg blander mig ikke i deres politik, men det her er uacceptabelt«, siger han til Politiken.

Læs hele Politikens historie her.

Slag i luften

Vi fortsætter videre til Kristeligt Dagblad, som i dag skriver, at op mod 130 moskeer muligvis kan undvige ny lovgivning, som skal sætte en stopper for hadprædikener og udenlandske donationer.

Avisen skriver, at Socialdemokratiet længe har villet stoppe den pengestrøm, som kommer fra islamistiske regimer og til moskeer i Danmark.

Men ifølge en række islamforskere, som Kristeligt Dagblad har talt med, risikerer regeringens tiltag at blive et slag i luften. Det gør det, fordi det højst sandsynligt kun kan gælde for moskeer, der er anerkendt som trossamfund af Kirkeministeriet.

Læs hele Kristeligt Dagblads historie her.

Det sker i dag

Den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, er i dag i Danmark for at modtage Politikens Frihedspris. I dag er der pressemøde med hende på Christiansborg fra klokken 13.10. Hun skal også besøge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og holde en række møder med højtstående danske og internationale embedsmænd. Besøget varer to dage. Organisationen Venner af Belarus Danmark inviterer også alle interesserede til at slutte sig til solidaritetsmarch sammen med Tikhanovskaja fredag fra Christiansborg til Københavns Rådhus.

Statens Serum Institut udsender den ugentlige opgørelse for »åbne lande« og »karantænelande«. I umiddelbar forlængelse heraf vil Udenrigsministeriet opdatere rejsevejledningerne, såfremt der er anledning til ændringer siden den seneste opdatering. Opgørelsen opdateres hver torsdag klokken 16.00.

Østre Landsret fortsætter med sagen om, hvorvidt Loyal to Familia kan opløses og forbydes. I dag ventes det, at formanden for Fængselsforbundet afhøres om bandemedlemmers opførsel i fængslerne. Sagen blev indledt i september og fortsætter ind i november.

Tak ...

... fordi du læste med. God torsdag.