Og de Radikale sang sageligt »større end DF - større end D-F«

Efter DRs første prognose for europaparlamentsvalget går de Radikale og SF begge frem med et ekstra mandat. Ligeledes står Enhedslisten til at få sit første mandat til Bruxelles, alt imens Folkebevægelsen mod EU ser ud til at miste sit ene mandat, mens Liberal Alliance og Alternativet ikke får foden indenfor døren i Bruxelles.

Radikale Venstre står ifølge DRs prognose til at få 10,1 pct. af stemmerne, hvilket er 3,6 pct mere end forrige valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Denne artikel er skrevet på baggrund af DRs prognose kl. 23.

Søndagens valg tegner til at blive en stor sejr hos de Radikale, der for første gang i historien ser ud til at få to mandater til Europa-Parlamentet.

Også hos SF er der stor glæde, efter også det parti tilsyneladende får to mandater til parlamentet. Omvendt står Folkebevægelsen mod EU til at miste sit mandat og ser for første gang i 40 år - og i historien - ud til at miste sin plads.

Det billede tegner sig med den prognose for europaparlamentsvalget, som DR har offentliggjort søndag kl. 23.00. Det er vigtigt at understrege, at resultaterne ikke er endelige og er forbundet med usikkerhed.

Du får her overblik over, hvordan de Radikale, SF, Enhedslisten, Folkebevægelsen mod EU, Alternativet og Liberal Alliance ifølge den første prognose har klaret sig ved valget.

De Radikale: Står ifølge DRs prognose til to mandater.

De Radikale holder valgaften i Kødbyen i København. Lagerhallen er dekoreret med blå flag, lilla flag, blå balloner, lilla balloner, og et rødt flag med ordene »Europa eller kaos«.

I det øjeblik prognosen blev offentliggjort søndag aften klokken 23.00, og det stod klart, at Det Radikale Venstre for første gang nogensinde får to mandat i europaparlamentet, spillede DJen Cut N’ Moves 90er hit »Give it up«. Selskabet overdøvede sangen med deres egen tekst, som de gentog igen og igen som et mantra:

»Større end DF - større D-F«.

Radikale Venstre står ifølge DRs prognose til at få 10,1 pct. af stemmerne, hvilket er 3,6 pct mere end forrige valg.

SF: Står ifølge DRs prognose til to mandater.

Lydniveauet og humøret til SFs valgfest på Christiansborg var enormt højt, da DRs første prognose tonede op på skærmen i lokalet.

Lige nu står partiet ifølge DRs prognose til to mandater og 13,2 pct. af stemmerne, hvilket er 2,2 pct og ét mandat mere, end partiet fik ved forrige europaparlamentsvalg i 2014.

Partiet har ført valgkamp med den 74-årige veteran Margrete Auken i front. Hun fik ved valget i 2014 flere end 150.000 personlige stemmer. Det store spørgsmål har været, om SF qua valgforbundet med Socialdemokratiet ville få et ekstra mandat. I så fald skal Karsten Hønge, som er SFs nummer to på opstillingslisten, vælge, om han skal bytte sin nuværende plads i Folketinget ud med én i Europa-Parlamentet, hvilket tilsyneladende bliver en realitet.

Enhedslisten: Står ifølge DRs prognose til ét mandat.

Enhedslisten har altid støttet Folkebevægelsen mod EU, men for første gang stiller partiet op til europaparlamentsvalget med Nikolaj Villumsen som spidskandidat.

Og mens en jazzkvartet til partiets valgfest på Christiansborg det meste af aftenen har skabt baggrundsstemnigen, har Enhedslistens beslutning set ud til at bære frugt, hvis man tager udgangspunkt i DRs første prognose.

Således står partiet til 5,4 pct. af stemmerne svarende til ét mandat.

Folkebevægelsen mod EU: Står ifølge DRs prognose til nul mandater.

Folkebevægelsen mod EU med Rina Ronja Kari i spidsen får tilsyneladende mange kolde skuldre. 3,7 pct. af vælgerne har ifølge DRs prognose kl. 20 stemt på Folkebevægelsen - til sammenligning fik bevægelsen 8,1 pct. ved valget i 2014. Dermed ser bevægelsens spidskandidat Rina Ronja Kari ud til at miste sin plads i Europa-Parlamentet.

Alternativet: Står ifølge DRs prognose til nul mandater.

For første gang i Alternativets historie stiller partiet op til valget til Europa-Parlamentet med folketingspolitikeren Rasmus Nordqvist som spidskandidat. Udsigten til en plads i Bruxelles har dog i flere meningsmålinger været svære. Skal man tro tallene fra DRs første prognose, ser partiet og Rasmus Nordqvist stadig ud til at have et stykke vej endnu. Således står partiet kun til 3,3 pct. af stemmerne.

Liberal Alliance: Står ifølge DRs prognose til nul mandater.

De varme EU-tilhængere i Liberal Alliance fik ved valget i 2014 kun 2,9 pct. af stemmerne og er dermed ikke repræsenteret i Europa-Parlamentet. Ved dette valg har partiet forsøgt sig med kultur- og kirkeminister Mette Bock som spidskandidat. Det belønner vælgerne ifølge DRs prognose fra kl. 23 med 2,2 pct. af stemmerne. Og LA ser altså heller ikke denne gang ud til at komme til Bruxelles.

En usexet kampagne er ifølge kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) en del af forklaringen på valgresultatet:

»Der har været en kæmpe klimadagsorden, og de løsninger, som vi tror på, er måske ikke så sexede - at vi for eksempel skal isolere vores boliger. Det taler ikke til folks følelser på samme måde som at droppe kød eller lade være med at flyve,« siger Mette Bock.

Hun trækker sig fra politik efter folketingsvalget og ved endnu ikke, hvad hun så skal.