Ny DF-plan for omfartsvej i Mariager vækker fortsat undren: »Jeg kan ikke rigtig se, hvad den skal gøre godt for«

Dansk Folkeparti står til at skære mere end halvdelen af den planlagte omfartsvej ved Mariager, og i den lokale handelstandsforening vækker de nye toner fra DF glæde - men det åbner samtidig for et stort spørgsmål: Hvad skal vejen så egentlig bruges til? Den vil nok lede nogle lastbiler mod Havndal, siger formand Anni Andersen: »Men jeg kan ikke rigtig se, hvor meget den vil flytte«.

Foruden formandskabet i den lokale handelsstandsforening har Anni Andersen den lokale blomsterforretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen

Efter vedvarende kritik er Dansk Folkeparti parat til at droppe dele af den omdiskuterede omfartsvej ved Mariager. Infrastrukturprojektet skulle ifølge planen føre tung trafik udenom byen og ville have kostet 377 millioner kroner.

Ifølge TV 2 vil de nye planer i stedet lede vejen fra Mariager til Alstrup frem for Assens, og beløbe sig til 80 millioner kroner.

Det betyder i praksis, at over halvdelen af den oprindelige strækning står til at blive skåret fra med en besparelse på tæt på 300 millioner.

I handelstandsforeningen i Mariager er man glade for, at der er blevet lyttet til kritikken - men samtidig står formand Anni Andersen tilbage med en undren.

»Frygten ved den lange omfartsvej har været, at man ville lede al - også den daglige - trafik udenom Mariager. Der ville det have betydet, at man ikke længere havde en grund til at køre inden om byen. Med den kortere model til Alstrup vil den nok lede nogle lastbiler mod Havndal - men jeg kan ikke rigtig se, hvor meget den vil flytte,« siger hun og uddyber:

»Af de to onder er denne model klart den bedste - men jeg kan ikke rigtig se, hvad den skal gøre godt for.«

Den nye udmeldinger falder efter vedvarende kritik af omfartsvejen, som var en del af regeringens store infrastrukturplan i marts. Siden har blandt andre TV 2 og Radio24syv imidlertid stillet spørgsmål ved, hvor stort det reelle problem har været med tung trafik i Mariager - ikke mindst på baggrund af udtalelser fra Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, der har været en varm fortaler for den planlagte omfartsvej.

Historierne fra de to medier har dog tegnet et andet billede.

Fire lastbiler og en skolebus

Siden forliget opstillede TV 2 et kamera til at optage i 12 timer på Mariagers brostensbelagte torv. Resultatet blev, at den tunge trafik bestod af fire lastbiler og en skolebus, som alle havde et ærinde i den midtjyske by.

Da Radio24syv besøgte byen, var lokalbeboerne heller ikke overvældede af den tunge gennemkørsel. Overfor stationen lagde Kim Christiansen imidlertid vægt på, at den tunge trafik betød ødelagte tagrender og blomsterkrukker i byen, og at den udgør en sikkerhedsrisiko.

»Det handler om sikkerhed for skolebørn,« sagde Kim Christiansen til radiostationen:

»Det handler om sikkerhed for de mange turister, der krydser Havnevej hver sommer, men som må springe for livet, fordi der kommer et 25 meter vogntog kørende forbi.«

Partitoppen erkender imidlertid nu - under en måned efter regeringens offentliggørelse - at der er behov for at tage et nyt kig på planerne for omfartsvejen. Partiformand Kristian Thulesen Dahl forklarer over for TV 2 News, at selvom man har lavet en »god overordnet plan«, har den efterfølgende debat også haft en indvirkning.

»Vi har lyttet til kritikken og har kigget på projektet en gang til,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:

»Vi erkender, at vi måske ikke har ramt skiven helt rent her. Nu kan vi tage udgangspunkt i et projekt, der er i en hel anden pris, men stadig gør en masse positive ting.«