Ny aftale om statsborgerskab rammer unge kriminelle hårdt

En betinget dom koster udlændinge mulighed for statsborgerskab. Forsvarer frygter, det er ude af proportioner.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver fremover sværere for udlændinge, der har begået også mindre forseelser at få statsborgerskab.

Men det kan være ude af proportioner, at en betinget dom fremover skal koste udlændinge muligheden for at få dansk pas. Det vurderer Kristan Mølgaard, der er advokat og formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

»Jeg tænker, det kommer til at påvirke mennesker, der dømmes også for relativt beskedne forhold.«

»Det er min frygt, at det derved kommer til at være disproportionalt i forhold til nogle, som har begået meget små lovovertrædelser, og væsentligt senere i deres tilværelse kan blive ramt af det i forhold til ikke at kunne få statsborgerskab,« siger han.

Det gør ifølge Kristian Mølgaard nettet »absolut mere fintmasket,« i forhold til hvem der kan få dansk statsborgerskab.

Der kan ikke tegnes en klar streg mellem, hvilke forbrydelser der fører til ubetingede domme – hvor man altså skal afsone straffen – og betingede domme.

Men inden det spørgsmål bliver afgjort, ser dommeren på den tiltaltes personlige forhold. Det er blandt andet, om personen er i arbejde eller under uddannelse, hvad ens familieforhold er, og om man er tidligere straffet.

»Og hvor alvorligt lovbruddet er,« siger Kristian Mølgaard.

Eva Ersbøll, der er seniorforsker emerita med fokus på blandt andet indfødsret hos Institut for Menneskerrettigheder, retter skarp kritik af den politiske aftale, som er indgået tirsdag mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

»Det kan ramme unge. Kriminalitet er i høj grad et ungdomsfænomen, som går over med alderen for rigtig mange. Men selv en betinget dom skal nu være en hindring. Det er helt ude af proportioner, synes jeg.«

De nye regler vil træde i kraft som en overgangsordning.

Kravet om, at ansøgere om statsborgerskab ikke må have en fængselsdom, skal fremsættes den 29. april, og det ventes at træde i kraft kort herefter.

/ritzau/