Nu svarer Socialdemokratiet: »Jeg leder med lys og lygte efter den politiske vilje«

Sundhedsordførerne blev efter et møde torsdag eftermiddag kritiseret for at tage for let på smitteudviklingen. »Absurd,« kaldte flere kritikken. Men Socialdemokratiets sundhedsordfører holder fast og leder med lys og lygte efter kritikernes politiske vilje.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), kalder sine kolleger fra andre partier for hændervridende, efter at de torsdag eftermiddag sagde nej til at indføre hastelovgivning med tre nye coronatiltag. Det er situationen for kritisk til, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere af Folketingets partier gav torsdag to af regeringens ministre et rungende nej til at gennemføre hastelovgivning med mulighed for at indføre tre nye coronaindgreb. Ét af indgrebene er tidligere blevet omtalt som særligt »vidtgående«, og kritikken har blandt andet lydt, at det har »karakter af frihedsberøvelse«.

Partiernes modstand mod regeringens forslag fik efterfølgende justitsminister Nick Hækkerup (S) til at lange ud efter sundhedsordførerne fra Folketingets øvrige partier:

»Jeg er overrasket over, at de tager så let på smitteudviklingen og på den situation, vi står i. At man er så relativt løs i koderne, når det kommer til, hvem der kan rejse ind i Danmark og risikerer at bringe smitte med sig, når vi ellers har lagt så mange begrænsninger på danskernes hverdag,« sagde han til Jyllands-Posten.

Samme kritik fremfører Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, der også deltog på mødet torsdag aften:

»Det er ikke vidtgående tiltag, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor mine kollegaer – der har masser af handlekraft i andre sammenhænge – lige pludselig bliver hændervridende,« siger han.

Flere af ordførerne har siden mødet kaldt regeringspartiets kritik for »absurd« på sociale medier. Det uddyber Radikale Venstres sundhedsordfører:

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S)

»Jeg vil til hver en tid hilse kritiske spørgsmål velkomne. Det må bare gerne foregå lidt hurtigt. Vi ved at tid sandsynligvis er en af de mest afgørende faktorer i bekæmpelsen af corona, og derfor nytter det ikke at trække det i langdrag.«


»Jeg kan slet ikke genkende det billede, de maler. De siger, at vi andre ikke tager det alvorligt, og det kan jeg slet ikke se. Der var ingen – og jeg vil gerne understrege ingen – der insinuerede på mødet, at vi ikke tog det alvorligt,« siger Stinus Lindgreen (R).

Også Venstres Martin Geertsen er uforstående over for kritikken og siger, at han »savner ord for hvor vanvittige udtalelser det der er«.

Det er rundbordspædagogik

Det var justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) som forsøgte at få opbakning til forslag om tvungen isolation, når man rejser ind i Danmark fra udlandet, mulighed for at indføre krav om mundbind i det offentlige rum og mulighed for tvangstest samt tvangsisolation af borgere, som har deltaget i større forsamlinger, hvor der er blevet konstateret smitte.

Ifølge flere af sundhedsordførerne havde de blot fået et memo om, at de skulle diskutere indrejsetiltaget og altså hverken kravet om mundbind eller tvangstiltagene over for forsamling var på bordet. Men det kom de.

»Lige pludselig kom der nogle helt andre ting på bordet. Og når det er så omfattende, er det oplagt, at vi skal stille spørgsmål. Ellers misligholder vi vores mandat,« lyder det fra Stinus Lindgreen (R).

Både Radikale Venstre og Venstre siger, at regeringen ikke kunne svare på mange af deres kritiske spørgsmål, hvorfor de ikke følte sig trygge ved at støtte tiltagene.

»Der lå ingen sundhedsfaglige indstillinger. Man kunne ikke svare på nogen som helst spørgsmål om, hvordan man vil håndhæve de her tiltag, og man kunne ikke svare på, hvordan det ville påvirke befolkningens tillid. Det er simpelthen en useriøs måde at håndtere noget så indgribende på,« siger Martin Geertsen (V).

Socialdemokratiets Rasmus Horn Langhoff mener, at hans kollegaer udviser »langsommelighed på et meget kritisk tidspunkt«.

»Jeg er bange for, at der går lidt rundbordspædagogik i den. Tid er en kæmpe faktor her. Jo mere tid vi vinder i forhold til, at den britiske mutation bliver den mest dominerende i Danmark, desto bedre,« siger han.

Tager de andre partier ikke netop situationen seriøst ved at stille kritiske spørgsmål?

»Jeg vil til hver en tid hilse kritiske spørgsmål velkomne. Det må bare gerne foregå lidt hurtigt. Vi ved at tid sandsynligvis er en af de mest afgørende faktorer i bekæmpelsen af corona, og derfor nytter det ikke at trække det i langdrag,« siger Rasmus Horn Langhoff.

Hvornår skulle de så stille spørgsmålene, hvis det ikke måtte være på mødet?

»Det er jo ikke en ny diskussion. Vi havde også diskussioner om coronarejser til Sunny Beach i sommer. Jeg ved ikke, hvad der mangler at blive belyst. Jeg forstår ikke langsommeligheden, når vi netop ved, hvor kritisk et tidspunkt, det er,« siger han.

Dømt til at fejle

Ét af tiltagene er også en del af lovforslaget til den kommende epidemilov. Med forslaget vil regeringen gøre det muligt at tvinge en hel forsamling eller gruppe i isolation og sende alle til test, hvis man finder blot et enkelt tilfælde af »samfundskritisk sygdom« i forsamlingen. Flere organisationer har rejst hård kritik af tiltaget og sagt, at det udfordrer retssikkerheden.

Lige pludselig forsøgte regeringen på mødet at få politisk opbakning til at indføre det »vidtgående« indgreb med hastelovgivning.

»Man tog den paragraf, som samtlige andre partier havde problemer med, og så tror regeringen, at man på en eller anden måde kunne få den med i hastelovgivningen. Det var da dømt til at fejle,« siger Stinus Lindgreen (R).

Rasmus Langhoff (S) mener ikke, at indgrebet er vidtgående, da en regering skal have mandat, før indgrebet kan føres ud i livet. Regeringen vil så at sige have serveretten, og derefter skal en epidemikommission lave en indstilling, og et udvalg i Folketinget skal til sidst godkende den.

Institut for Menneskerettigheder har peget på, at det vil være svært at håndhæve tiltaget i praksis – for hvordan vil man opspore personer, der skal tvangsisoleres, hvis man ikke ved, hvem der har været en del af en forsamling?

»Vi må bare alle sammen arbejde hurtigere for at få afklaret de her ting. Så må ministeriet, udvalgene og alle os sundhedsordførere lægge alt fra os for hurtigst muligt og investere tiden i det. Til syvende og sidst handler det om, hvorvidt man har politisk vilje til at gennemføre de her tiltag eller ej, men jeg leder med lys og lygte efter den vilje,« siger Rasmus Horn Langhoff (S).