Nu skal Mette Frederiksen svare på spørgsmål om minksagen: Her er de centrale ting, statsministeren skal forklare

Hele oppositionen står bag en indkaldelse af statsminister Mette Frederiksen til en hasteforespørgsel. De blå partier vil blandt andet have svar på, hvorfor Mette Frederiksen ikke stoppede aflivningen af mink, da hun blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at slå mink ned udenfor de såkaldte sikkerhedszoner.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er kaldt til hasteforspørgsel om minksagen. Forespørgslen starter kl. 13. onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 13 er statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) indkaldt til hasteforespørgsel om minksagen. De vil blive bedt om at redegøre for beslutningsprocessen, som førte til, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Herefter vil de øvrige partier have mulighed for at stille spørgsmål.

TV 2 har spurgt Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om, hvilke spørgsmål de mangler svar på.

Venstre: Hvorfor fortsætter regeringen med den ulovlige aflivning af mink, selv efter man var klar over, at det ikke var lovligt?

Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, vil spørge statsministeren om, hvorfor aflivningen af mink fortsatte, selv om man var blevet bevidst om, at det var ulovligt. To dage efter, at statsministeren blev skriftligt orienteret om det manglende lovgrundlag, var aflivningerne stadig i gang.

Dansk Folkeparti: Hvorfor sikrede statsministeren sig ikke, at lovhjemlen var på plads, da man i regeringens koordinationsudvalg 3. november drøftede at nedslagte alle mink og de facto lukke et helt erhverv?

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker også svar på, hvorfor ordren ikke blev stoppet efter, at det stod klart, at der ikke var lovhjemmel til at aflive mink udenfor sikkerhedszonen. Han ønsker også svar på, hvorfor Mette Frederiksen, ifølge redegørelsen, ikke satte spørgsmålstegn ved, om der var den fornødne lovhjemmel til at udføre aflivningerne.

Det Konservative Folkeparti: Hvorfor har statsministeren hele tiden sagt, at det var myndighedernes anbefalinger at slå dyrene ned, når det ikke var tilfældet?

I Jyllands-Posten kunne man tirsdag læse, at der sås tvivl om, hvorvidt Mette Frederiksen talte sandt, da hun begrundede sin beslutning om at aflive alle mink i Danmark med sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Statsministeren henviste til en risikovurdering fra Statens Serum Institut, som ifølge hende påviste, at der ikke var andre muligheder end at aflive alle mink, inklusive avlsdyrene, som er helt afgørende for om mink erhvervet kan genopstå.

Men den risikovurdering forholder sig ikke til risikoen ved at bevare avlsdyrene. Det siger faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak til avisen.