Ministerium har fået nok: Tidligere ansat bag lækager er politianmeldt

Den medarbejder, der stod bag flere lækager fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og desuden bombarderede flere topchefer med anonyme e-mail, er meldt til politiet.

Af en række lækkede dokumenter fremgik det tidligere på året, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille havde bedt sit ministerium om at vurdere effekten af 49 politikforslag fra LA, hvilket fik Enhedslisten til at trække ministeren i samråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Nok er nok, og nu vil Simon Emil Ammitzbøll-Billes (LA) ministerium tilsyneladende ikke finde sig i mere.

Foruden at have mistet sit job kan en anonym og hævngerrig e-mailskriver nu se frem til en politiundersøgelse.

Som Berlingske de seneste dage har beskrevet, var det angiveligt en enkelt ansat i Økonomi- og Indenrigsministeriet, som denne sommer lækkede en stor politisk plan og interne lydfiler til pressen. Ligeledes har vedkommende på det nærmeste bombarderet ansatte i ministeriet med anonyme e-mail, og det er altså denne person, som ministeriet har anmeldt. Det oplyser Københavns Politi, som dog ikke vil gå nærmere ind i sagens detaljer eller årsagen til anmeldelsen.

Ministeriet er ikke mere meddelsomt, men har tidligere oplyst, at personen ikke længere er ansat, hvilket dog ikke bunder i de anonyme e-mail eller lækagesagerne – ifølge Berlingskes oplysninger er årsagen til politianmeldelsen en anden end årsagen til, at den frustrerede medarbejder nu ikke længere er ansat.

Den seneste tid har den tidligere ansatte været flittigt beskæftiget ved tastaturet, hvor han ifølge ministeriet foruden lækagerne har stået bag en række anonyme e-mailkonti under dæknavne som »Slotsholmen Insider«, »Endnu en anonym ØIM-medarbejder«, »Bekymret økonom ansat i ØIM« og »To anonyme ACere«.

Som Berlingske tirsdag kunne beskrive ved hjælp af en aktindsigt, udgav e-mailskriveren, der angiveligt er en mand, sig for at være en række utilfredse medarbejdere, der ønskede departementschef Sophus Garfiel og tre andre chefer fyret.

Derfor sendte han en stribe anonyme e-mail til flere end 100 personer – herunder ansatte i ministeriet, chefer i Nationalbanken, en række departementschefer og medlemmer af Folketinget.

»No f... way«

E-mailskriveren gjorde det klart, at lækagesagerne skyldtes ønsket om hævn over departementschef Sophus Garfiel og tre andre chefer, som vedkommende ønskede fyret.

»No f… way du kommer til at overleve det her, om under et år er du arbejdsløs.«

Lød det blandt andet i en e-mail sendt 4. juli i år til departementschef Sophus Garfiel.

En af de omtalte lækagesager var en e-mail, der i slutningen af juli blev sendt til en række journalister på danske medier, herunder Berlingske, med interne dokumenter og korrespondancer fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Af dokumenterne og korrespondancen fremgik det, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille havde bedt sit ministerium om at vurdere effekten af 49 politikforslag fra LA, hvilket fik Enhedslisten til at trække ministeren i samråd.

Derudover lækkede den anonyme medarbejder angiveligt også en lydfil til Politiken, som i maj førte til skarp kritik af Sophus Garfiel og Økonomi- og Indenrigsministeriet fra flere eksperter. I lydfilen kan det opfattes, at Garfiel instruerer sine medarbejdere i, hvordan de kan »tilrettelægge« deres arbejde, så journalister og andre ikke kan søge aktindsigt. Dette har Sophus Garfiel afvist.

Ekstra Bladet kom senere i besiddelse af en lydfil, hvor samme departementschef holdt oplæg for embedsmænd, og her kan det lyde som om, Sophus Garfiel opfordrer til en ordentlighedskultur, hvor lækager ikke finder sted sted.