Mette Frederiksen: »Situationen vil være anderledes fra april«

I et opslag på Facebook fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen med genåbningen af samfundet er klar til at løbe en »kalkuleret risiko«, men at man ikke vil »sætte det hele over styr«. Fra april kan man dog forvente en »anderledes situation«, skriver hun.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Der er plads til genåbning af visse dele af samfundet fra mandag. Det har regeringens eksperter slået fast i en indstilling, som blev offentliggjort mandag aften.

Og nu melder også statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at regeringen er klar til at løbe en »kalkuleret risiko« med at genåbne og »udfase nogle af restriktionerne«.

»Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning. Og det understreger, at regeringen – selvfølgelig! – anerkender, at nedlukningen har store omkostninger. Vi ønsker ikke at holde landet lukket én dag mere end højest nødvendigt«, skriver Mette Frederiksen i et opslag på sin Facebook-profil.

Helt konkret kommer statsministeren også med et bud på, hvornår man kan forvente en mere vidtrækkende genåbning:

»Situationen fra april vil være anderledes. Blandt andet fordi flere er vaccinerede – både blandt de ældre og sårbare og blandt personalet i sundhedsvæsenet – og fordi sæsonen skifter«.

Kære alle Vi har i regeringen haft ministermøde (virtuelt) her til formiddag. Og selvfølgelig drøftet beregningerne af,...

Slået op af Mette FrederiksenTirsdag den 23. februar 2021

Forhandlinger om genåbning

Opslaget kommer få timer inden, at statsministeren tirsdag eftermiddag skal mødes med Folketingets partiledere for at drøfte eksperternes beregninger og en genåbning af Danmark. Og her vil regeringen stå fast på særlig én ting, skriver Mette Frederiksen:

»Vi kommer samtidig til at insistere på, at vi ikke nu sætter det hele over styr, fordi vi bliver for utålmodige. Åbner vi for meget og for hurtigt, så er der en stor risiko for, at smitten eksploderer på et tidspunkt, hvor for få ældre og sårbare er vaccinerede. Vi risikerer, at presset på sundhedsvæsenet simpelthen bliver for stort«.

Regeringens eksperter har anbefalet at åbne dele af detailhandlen, udendørs organiseret idræt- og foreningsaktiviteter samt kulturinstitutioner og en delvis åbning for afgangselever i Nord- og Vestjylland.

Flere partier har dog argumenteret for, at man allerede fra starten af marts bør genåbne efterskoler og sende alle landets grundskoleelever tilbage i skole, mens erhvervsorganisationer vil have åbnet alle butikker.

Regeringen forventes at melde officielt ud om genåbningen onsdag.