Partier kræver yderligere genåbning og flere beregninger: »Åbn dem da hurtigst muligt«

Regeringens udspil til en genåbning er netop landet, men allerede nu opfordrer både Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre til at åbne samfundet yderligere. Det er særligt efterskoler, der deler vandene mellem partilederne og regeringen.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Sent mandag aften landede eksperternes beregninger og indstillinger til en eventuel genåbning af Danmark i regeringens hænder, og det fik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at melde ud, at man ifølge regeringen kan åbne nogle udvalgsvarebutikker og udendørs kulturinstitutioner og i øvrigt hæve forsamlingsforbuddet til 20 personer for så vidt angår udendørs idræt.

I Vestjylland, Nordjylland og på Bornholm kan man åbne endnu flere dele af samfundet, som for eksempel nogle eller alle klassetrin i grundskolerne.

Men på trods af de gode nyheder vil flere borgerlige partiledere allerede nu have åbnet yderligere.

Til DR siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, at prisen – økonomiske såvel som menneskeligt – bliver for høj, hvis vi ikke får endnu mere gang i samfundet snarest muligt.

»Som jeg læser det, virker det som om, at de små butikker ikke har en voldsom effekt på smitten. Alligevel står det som om, at der skal gå flere uger, inden de kan åbne. Åbn dem da hurtigst muligt. Helst fra på mandag,« siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Desuden vil han gerne have alle landets efterskoleelever tilbage på deres skoler. Regeringen lægger kun op til at åbne for efterskoler i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm.

Regeringen lægger op til at butikker på under 5.000 kvadratmeter får mulighed for at åbne fra 1. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Pape: Loft giver ingen mening

Formand for Konservative, Søren Pape Poulsen, mener ligeledes, at alle efterskoleelever burde få mulighed for at komme tilbage. Særligt fordi eleverne alligevel kommer fra hele landet, mener han ikke, at en regional genåbning af efterskoler giver mening.

Han kritiserer desuden det loft, som betyder, at der ikke umiddelbart lægges op til at butikker på mere end 5.000 kvadratmeter må åbne.

»Har man over 5.000 kvadratmeter, må man ikke åbne, men man skulle tro, at dér kunne man lave et afstandskrav, så der er god plads til kunderne. For eksempel i et byggemarked,« siger Søren Pape Poulsen til Ritzau.

Også fra Radikal side mener man, at genåbningen er »meget langsom«, skriver partiets formand, Sofie Carsten Nielsen på Facebook. Når Folketingets partier i dag, tirsdag, mødes for at blive enige om, præcis hvordan landet skal genåbnes, vil hun derfor opfordre til en yderligere genåbning.

»For jeg synes også flere forretninger, flere liberale erhverv, højskoleeleverne, efterskoleeleverne og langt flere skoleelever, unge på ungdomsuddannelserne og studerende på de videregående uddannelser har betalt en afsindig høj pris denne vinter,« skriver Sofie Carsten Nielsen på Facebook.

Hun skriver desuden, at hun ønsker beregninger på, om det for eksempel kan lade sig gøre at åbne for, at mindre grupper kan komme tilbage på højskolerne.

Kære alle Nej vi orker ikke mere, selv vores skærmglade børn er trætte af skærm og savner vennerne og skole hverdagen...

Publicado por Sofie Carsten Nielsen em Segunda-feira, 22 de fevereiro de 2021