Mette Frederiksen på pressemøde: Etablerer ny styrelse og lancerer offensiv teststrategi

Statsminister Mette Frederiksen ønsker at styrke det samfundsmæssige beredskab til håndteringen af den globale coronapandemi via en helt ny styrelse og en mere offensiv teststrategi. Fremover skal det tages stikprøver hos danskerne for at overvåge smitten.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Oscar Scott Carl/Mathias Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder tirsdag formiddag kl. 10 pressemøde i Statsministeriet om corona-situationen i Danmark.

Det omhandler den langsigtede plan for genåbningen af samfundet og håndteringen af, at coronasmitten kommer til at være blandt os længe, lyder det indledende fra statsministeren, som ønsker at styrke det samfundsmæssige beredskab.

Derfor etableres en helt ny styrelse, som bl.a. skal sikre forsyninger og lagre af værnemidler og testfaciliteter.

Den skal derudover skabe overblik over vitale lagre i hele den offentlige sektor og koordinere samarbejde omkring test og værnemidler på tværs af den offentlige og private sektor.

Den nye styrelse skal være klar i august. Idéen er i store træk at give sundhedsmyndighederne bedre mulighed for at fokusere på patienter, mens den nye styrelse skal håndtere en større del af de praktiske ting omkring håndteringen af coronakrisen, forklarer Mette Frederiksen.

Justitsminister Nick Hækkerup uddyber om styrelsen, at den skal levere »de fornødne muskler« på et globalt marked, hvor efterspørgslen efter værnemidler er stor.

Der skal opbygges lagre af værnemidler til den kommende tid, og værnemidler vil blive betragtet som samfundskritisk infrastruktur fremover.

Mere offensiv teststrategi

Samtidig offentliggøres der en ny offensiv teststrategi med øget kapacitet, lyder det. Statsministeren beskriver det som en bunden opgave for regionerne og myndighederne at levere på teststrategien.

»Når en person konstateres smittet, vil myndighederne allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem vedkommende har været i kontakt med,« siger Mette Frederiksen.

I dag har regionerne kapacitet til at teste 10.000 borgere om dagen, hvilket man vil udvide.

Der skal også foretages stikprøvetest for at overvåge smitten. Derfor kommer Statens Serum Institut til at gennemføre løbende test for både virus og antistof af et repræsentativt uddsnit af befolkningen. Folk vil derfor blive indkaldt med jævne mellemrum henover epidemiperioden.

Der arbejdes desuden på at oprette frivillige isolationsfasciliteter til folk, der har vanskeligt ved at opretholde en effektiv selvisolation. Der kommer til at dreje sig om f.eks. lejede hoteller, feriecentre og lign., forklarerer sundhedsminister Magnus Heunicke.

Statsministeren mener at man har åbnet »ganske meget« af samfundet i fase 1 og fase 2 af genåbningen, og at det går forholdvis godt indtil videre.

Hun henviser også til de omfattende hjælpepakker til dansk erhvervsliv og gentager et tidligere budskab om, at de skal udfases på en klog måde.

Pressemødet finder sted kort tid efter, at Sundhedsstyrelsen søndag aften ændrede retningslinjer for fysisk afstand under coronakrisen, så man nu i de fleste tilfælde anbefaler at holde én meters afstand i stedet for tidligere to meter. Samtidig vægter man nu hygiejne over fysiske afstand.

Kritik fra Østergaard og Ellemann

I mandagens udgave af Berlingske langer de Radikales leder, Morten Østergaard, og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ud efter regeringen. For det er kritisabelt og et svigt, at der søndag aften kom de nye retningslinjer, der halverer afstandskravene i det offentlige rum, kun tre dage efter politiske forhandlinger om Danmarks genåbning, uden at partilederne vidste det under forhandlingerne i slutningen af sidste uge, lyder det.

»Jeg tror da, at alle politikere har det sådan, at man helst vil have det bedst mulige beslutingsgrundlag at stå på,« siger Mette Frederiksen på pressemødet direkte adspurgt til kritikken og henviser til, at tingene hele tiden flytter sig, og at hun ikke vurderer, at aftalen var faldet anderledes ud, selvom man havde indført de nye retningslinjer forud for forhandlingerne.

I sidste uge blev alle Folketingets partier enige om vejen frem for, hvad der skulle åbne i fase 2, der begyndte mandag. Derudover blev partierne også enige om, hvad der kan ske i fase 3 og 4, der endnu ikke er sat i gang.

I den indgåede aftale for fase 2 er partierne enige om, at regeringen skal melde ud om grænsekontrol og indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger senest 1. juni.

En række partier ser gerne grænserne åbnet, så eksempelvis tyske turister kan komme til Danmark og give en økonomisk indsprøjtning til det hårdt ramte turisterhverv.

Smittetrykket faldet til 0,7

Mandag aften viste en ny måling fra Statens Serum Institut, at det såkaldte smittetryk siden begyndelsen af maj er faldet fra 0,9 til 0,7. Målingen dækker over perioden 1. til 7. maj.

Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange omkring sig, en coronasmittet person smitter. Det nyeste tal på 0,7 betyder altså, at en person med coronavirus gennemsnitligt smitter 0,9 andre.

Indikatoren er et vigtigt pejlemærke i myndighedernes genåbning af landet, hvor fase 2 officielt gik i gang mandag.

Et smittetryk på 1,0 er defineret som den kritiske grænse, hvor epidemien accelerer, mens den ved en værdi på under 1,0 er aftagende.

I marts lå smittetrykker i Danmark over 1,0. Efter den omfattende nedlukning af samfundet stabiliserede det sig i midten af april på 0,6, inden det i de første uger efter genåbningens første fase så steg igen til 0,9.

SSI har flere gange slået fast, at tallet er behæftet med usikkerhed, og at man derfor ikke kan styre alene efter det.

533 døde med coronavirus

De nyeste tal fra mandag viser, at i alt 533 personer er døde med coronavirus, siden det første danske tilfælde blev konstateret i slutningen af februar.

I alt er 198 personer var mandag indlagt med coronavirus på et af landets hospitaler.

43 personer af disse var indlagt på en intensiv afdeling, og 33 personer er i respirator.

Coronavirus er ikke nødvendigvis årsagen til alle 533 dødsfald. Alle, der er døde inden for 60 dage efter en positiv coronatest, tælles med i statistikken for dødsfald.

I weekenden meddelte Udenrigsministeriet, at rejsevejledningen, der fraråder ikke-nødvendige rejser til samtlige lande i verden, forlænges, så den gælder til og med 31. maj.

Der har også været snak om forsamlingsforbuddet, der forbyder forsamlinger på mere end 10 personer. Det er officielt forlænget til 8. juni. I genåbningens fase 3 er der lagt op til, at forsamlingsforbuddet kan blive hævet til mellem 30 og 50 personer.