Mette Frederiksen gav et løfte fra talerstolen: 123 dage senere er intet sket

Andre lande har gjort det, og Mette Frederiksen har lovet, at det var på vej. Men 123 dage senere er der intet nationalt varslingssystem for smittespredning, og det kritiseres af Venstre.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er stigende. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Regeringens og myndighedernes pressemøder er blevet en næsten fast del af hverdagen under coronakrisen. På et overvældende flertal af møderne er der blevet varslet nedlukninger og restriktioner for at komme den stigende smitte til livs.

Torsdag var ikke meget anderledes, da både sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at der ville komme yderligere restriktioner, som på en eller anden måde vil få konsekvenser for det sociale samvær, blandt andet årets julefrokoster.

Under Folketingets afslutningsdebat 22. juni lovede statsministeren, at der ville blive udarbejdet et nationalt varslingssystem for smittespredning. Det er stadig ikke sket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Regeringens uforudsigelige meldinger får hård kritik af blandt andet Venstre, som mener, at de hurtige restriktioner er uretfærdige over for særligt de erhvervsdrivende.

»Der skal være en økonomisk konsekvensberegning af de påbud og regler, som vi bliver underlagt. Hvis ikke der er det, så må og skal der være et politisk flertal. Vi vil have demokratiet tilbage i Danmark,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen fredag morgen til TV 2 News.

Lovede nyt system

Spørgsmålet er, om det er et vilkår under coronakrisen. Det mener Venstre ikke, at det behøver at være. Men det mente Mette Frederiksen i slutningen af juni i år heller ikke.

Under Folketingets afslutningsdebat 22. juni lovede statsministeren, at der ville blive udarbejdet et nationalt varslingssystem for smittespredning.

Myndighederne skulle til efteråret foretage risikovurderinger på baggrund af tal for smittespredning, sagde hun, og regeringen var på daværende tidspunkt begyndt at lægge planer for, hvordan der nu skulle kigges fremad i håndteringen af smitten.

Irland har allerede gjort det i landets såkaldte »national framework for living with covid-19«. Et skema, der inddeler smitten i fem smitteniveauer.

Hvert niveau afgør, hvilke restriktioner der vil blive udløst af smittestigningen, hvad end det drejer sig om sociale sammenkomster, bryllupper, indendørs- og udendørs arrangementer, arbejdspladser, barer, hoteller, uddannelsesinstitutioner og meget andet.

Foto: Resilience and Recovery 2020-2021: Plan for Living with COVID-19.

»Lige på trapperne«

Skemaet er så småt, at det kan hænge på et køleskab, og det giver en forudsigelighed for befolkningen og de erhvervsdrivende.

I dag er det præcis 123 dage siden, at Mette Frederiksen lovede det nationale varslingssystem, og det er ikke landet endnu.

»Det her handler om forudsigelighed, det handler om respekt for danskernes liv, det handler om respekt for virksomhedernes levebrød og for danske arbejdspladser. Jo mere forudsigelighed, vi kan få i en uforudsigelig tid, desto bedre kan folk planlægge deres tilværelse. Det er ikke rimeligt, at folk skal aflyse alt med få timers varsel. Det er ikke rimeligt, at virksomheder ikke ved, om de kan drive deres forretning i næste uge,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen i TV 2 News.

Torsdag var der 760 nye smittetilfælde i Danmark. Det er det højeste antal nye daglige smittede i Danmark nogensinde under coronaepidemien. Næsten hele Europa er i den orange kategori i Udenrigsministeriets rejsevejledning, efter at Cypern, Letland, Tyskland og Skåne i går blev tilføjet til listen over steder, hvor ikke-nødvendige rejser frarådes.

Kun Norge, Grækenland og fem regioner i Sverige er undtaget.

»Regeringen vil lancere et varslingssystem når det er klart. Såvidt jeg forstår, så er det lige på trapperne,« siger Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet:

»Jeg forstår godt, hvorfor erhvervslivet og Jakob Ellemann-Jensen efterspørger det, men det er bare ikke så simpelt. Corona er en lumsk virus, og med et meget detaljeret varslingssystem, kan man risikere at binde Danmark på hænder og fødder, hvor man ikke kan reagere på eventuelle smittelommer, som et udbrud på et slagteri for eksempel. Man skal ikke kigge ned i et excell-ark for at bekæmpe det her virus.«