Mette Frederiksen er i forårshumør: »Der er gode udsigter til den fortsatte genåbning«

Under et skolebesøg torsdag siger statsminister Mette Frederiksen, at hun ser positivt på udsigten til en kommende genåbning. Det er vejr, vacciner og danskernes adfærd, der gør forskellen, siger statsministeren.

Efter et besøg på en midtsjællandsk folkeskole har statsministeren svært ved at være negativ. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Solen skinner, og der er gode udsigter til en fortsat genåbning af Danmark.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) under et besøg i Dalby i Midtsjælland torsdag formiddag.

»Eleverne lader sig i stor stil teste, som man skal, det gælder også personalet, og hvis man kan blive ved på den måde, ser vi ind i en sikker genåbning på skoleområdet,« siger Mette Frederiksen.

Statsministeren gør det klart, at der er et udbredt politisk ønske i Folketinget om at prioritere børn og unge, når landet skal genåbne yderligere. Hun afviser imidlertid at svare på, hvordan en yderligere genåbning mere specifikt vil se ud, samt hvornår den kan komme.

»Jeg vil gerne have lov til at køre de forhandlinger på den måde, jeg synes, at de bedst køres på. Folketingets partier modtager (sundhedsfaglige, red.) beregninger i dag, samtidig med at regeringen gør det, og på baggrund af det har vi så de politiske drøftelser,« siger Mette Frederiksen.

Hun forklarer dog, at hun har et positivt syn på den nærmeste fremtid.

»Vi er igennem vinteren, solen er begyndt at skinne, vi får vaccineret flere danskere, og det er fænomenalt, at vi danskere er gode til at holde fast i alt det, der skal holdes fast i, så vi kommer gennem den her krise. Og bliver vi ved med det, er der gode udsigter til den fortsatte genåbning,« siger hun.

Forhandlinger torsdag eftermiddag

Torsdag klokken 16 mødes Mette Frederiksen med Folketingets partiledere for at forhandle en yderligere genåbning af Danmark.

Den seneste uges tid har statsministeren forhandlet med Folketingets partier et efter et om en langsigtet genåbningsplan, som har til formål at skabe mere forudsigelighed om genåbningens forløb for borgere og erhvervsliv. Forhandlingerne blev indledt fredag den 12. marts.

Under en spørgetime i Folketinget tirsdag gjorde Mette Frederiksen det klart, at epidemien fortsat er under kontrol i Danmark.

»Der er stadig flere danskere, der bliver vaccineret, og flere lader sig teste flere gange om ugen. Også i dag har vi meget høje testtal. Alt det er med til, at vi har tingene under kontrol,« sagde Mette Frederiksen:

»Derfor kan det godt være, at vi kan rykke frem, hvornår vi kan åbne mere.«