Mette F. viger uden om spørgsmål om USA-angreb på Iran

Statsminister Mette Frederiksen (S) appellerer til at få deeskaleret konflikten mellem USA og Iran.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke svare direkte på, om det var rigtigt af USA at bombe og dræbe en iransk leder i Irak tidligere i denne uge.

»For mig er det afgørende at kigge fremad. Og jeg kommer ikke til at stå og muntre mig, i al respekt for situationen. Det er en rigtig alvorlig situation, det er svært at vide, hvor den ender,« siger hun søndag på Hotel Nyborg Strand.

Her deltager hun i en partilederdebat med formand Jakob Ellemann-Jensen (V) og politisk leder Morten Østergaard (R) ved De Radikales nytårsstævne.

Adspurgt igen om samme emne svarer statsministeren:

»Vi kan også vælge at gøre det, der i mine øjne er det mest konstruktive, og det er at appellere til at få eskaleret konflikten ned.«

»Og så har vi fra dansk side en opgave lige nu med at passe på vores udsendte i regionen,« siger Mette Frederiksen.

Danmark valgte lørdag at indstille al træning af irakiske styrker i Irak. Det skete for at værne om sikkerheden for danske soldater i området.

Det midlertidige stop kom, efter at et amerikansk droneangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, fredag dræbte militærlederen Qasem Soleimani, der var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

Det har medfødt store uroligheder og protester.

Lørdag valgte Udenrigsministeriets Borgerservice at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Iran.

Danmark skal med udgangen af året efter planen overtage Natos træningsmission i Irak, der består af 500 mand.

Det indebærer blandt andet, at danske soldater skal stå for sikkerheden under persontransporter i netop det område, hvor Qassem Soleimani blev dræbt.

Morten Østergaard siger efter afslutningen på debatten, at regeringen burde kunne udtale en tydelig kritik af amerikanernes angreb.

»Jeg synes, at den nye regering, både ved udenrigsministeren (Jeppe Kofod (S), red.) og statsministeren er for spagfærdig.«

»Der er andre europæiske lande, som har udtrykt sig i noget klarere vendinger, for eksempel Tyskland.«

»Tyskerne har sagt, hvad jo er åbenlyst, at det her ikke bidrager til at afspænde konflikten i Irak og mellem den vestlige verden og Iran,« siger Morten Østergaard.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at spørgsmålet indeholder nuancer, og at det derfor er svært at besvare.

»Vi kan ikke have en situation, hvor nogen, uanset om det er en højtstående general fra et tredjeland, eller hvem det er, planlægger terrorangreb og gennemfører et angreb som det, vi så på den amerikanske ambassade (i Irak, red.).«

»Jeg synes stadig, at det muligvis var en overreaktion, man kom med her.«

»Det, der er vigtigt, er at se fremad. Dér har statsministeren en pointe. Det er vigtigt at holde fast i iranerne og trække dem ind til det her forhandlingsbord og få deeskaleret den her situation så meget som overhovedet muligt,« siger han.

/ritzau/