Milits advarer hær: Hold afstand til USAs baser i Irak

Situationen er spændt i Irak, hvor iranskstøttet milits indirekte advarer om kommende angreb.

 

Den iranskstøttede shiamilits Kataib Hizbollah i Irak advarer irakiske sikkerhedsstyrker om, at de fra søndag aften skal holde sig mindst en kilometer fra amerikanske baser.

»Sikkerhedsstyrker må holde sig fra amerikanske baser på en afstand af ikke under tusind meter fra søndag aften«, siger militsen ifølge tv-stationen Mayadeen.

Der er ikke umiddelbart yderligere oplysninger.

Advarslen fra den militante gruppe kommer kort tid efter, at raketter lørdag aften slog ned i den såkaldte Grønne Zone i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor blandt andet USA's ambassade ligger.

To raketter af samme type har ramt den militære luftbase al-Balad, hvor der også er amerikanske soldater.

Ifølge de foreløbige oplysninger er ingen kommet til skade ved disse angreb, oplyser det irakiske militær.

Men i al-Jadriya-kvarteret, der ligger ved Tigris-floden i nærheden af Den Grønne Zone, er fem mennesker såret i et mortérangreb, oplyser politikilder.

Situationen er højspændt, efter at USA fredag dræbte den iranske general Qassem Soleimani. Han var en af Irans mest magtfulde mænd.

Det skete i et droneangreb ved lufthavnen i Iraks hovedstad, Bagdad.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, har varslet en "alvorlig hævn" mod de ansvarlige for drabet på Soleimani.

Kataib Hizbollah støttes af Iran og mistænkes af USA for at stå bag et angreb i sidste uge, hvor en amerikansk statsborger blev dræbt.

USA svarede igen i weekenden ved at angribe flere mål tilhørende gruppen. 25 militante blev dræbt, og 51 andre blev såret i angreb søndag.

Som reaktion på dette angreb rettede USA's luftvåben angreb mod fem mål i Irak og Syrien, der forbindes med Kataib Hizbollah.

Inden da havde USA's militær foretaget en række luftangreb i Irak og Syrien mod den militante gruppe.

/ritzau/Reuters