Mens Danmark åbner, savner DF og de Radikale et tal, som statsministeren »med stor alvor« følger med i: »Det bekymrer mig«

Dansk Folkeparti og de Radikale savner svar på, hvad det aktuelle smittetryk er i Danmark. »Det er ærgerligt, at der ikke er kommet en udmelding,« lyder det fra de Radikale.

Grundskyld. Frederiksberg. Frederiksberg Centeret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Danmark åbner, vi skal ikke længere holde to meters afstand, og en plan for genåbningens faser er nedskrevet og skudt i gang.

Alligevel er det knap to uger siden, at Statens Serum Institut (SSI) senest oplyste om det aktuelle smittetryk i Danmark. Og det går ikke ubemærket hen.

»Vi bør vide, hvad smittetrykket er. Det bekymrer mig, at vi ikke kender det konkrete tal – også selv om vi kan se, at indlæggelserne er nedadgående,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Smittetrykket viser, hvor mange en person med coronavirus smitter. Det seneste tal for smittetryk i Danmark blev offentliggjort i slutningen af april. Her lå det på 0,9. Det betyder således, at en person med coronavirus i gennemsnit smitter 0,9 andre personer.

Statens Serum Institut oplyste lørdag, at smittetrykket udviser »en faldende tendens«, men det konkrete tal forventes først offentliggjort senere på ugen.

Liselott Blixt mener, at danskerne bør kunne følge med i smittetrykket på grund af den aktuelle fase to i genåbningen. Her har regeringen og Folketingets partier som bekendt besluttet at åbne eksempelvis storcentre og om en uges tid også restauranter og cafeer.

Sundhedsordføreren påpeger, at smittetrykket har været afgørende for regeringens strategi i forhold til genåbningen af landet. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ifølge Ritzau i forbindelse med sin 1. maj-tale, at hun med »meget stor alvor« iagttager smittetrykket i forbindelse med genåbningen.

»Det er underligt, at vi ikke får oplyst, hvad det akutelle smittetryk er. Specielt nu, hvor vi også må holde mindre afstand til hinanden,« siger Liselott Blixt.

SSI meddelte for kort tid siden, at smittetrykket havde »en faldende tendens«. Hvorfor er det vigtigt alligevel?

»Det er vigtigt, fordi vi konstant forholder os til det. Vi skal kende til de målbare resultater, og midt en genåbning skal vi vide, om trykket ligger på 0,6 eller 0,5, eller hvad det kan være.«

Ærgerligt

I en SMS til Berlingske skriver de Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, at smittetrykket ikke kan stå alene, men påpeger samtidig:

»Det er naturligvis en relevant information at få til at følge epidemiens udvikling. Er den voksende eller aftagende? Derfor er det ærgerligt, at der ikke er kommet en udmelding siden notatet om, at det var steget til 0,9. Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor der ikke er kommet en opdatering.«

Samtidig påpeger Stinus Lindgreen, at det er positivt, at Statens Serum Institut har meddelt, at tendensen er faldende.

»Det viser, at befolkningen samlet set stadig opfører sig fornuftigt og ansvarligt. Det underbygger jo bare, at man kan og bør udvise tillid. Men det ville da være rart at vide, hvor stort faldet er,« skriver han.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil Statens Serum Institut senere mandag komme med nyt om smittetrykket.